Атанаска Дишева: Сарафов може да бъде заменен светкавично, както стана с Гешев

Атанаска Дишева: Сарафов може да бъде заменен светкавично, както стана с Гешев Предложението за отстраняване на Иван Гешев беше внесено изключително неочаквано, включително за мен самата. Така че, по принцип е възможно да бъдат предприети подобни действия. Това обясни съдията от ВСС Атанаска Дишева.
Трябва много ясно да бъде казано, че онази процедура, която беше извървяна за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, сега не е нужно да бъде извървявана. Г-н Сарафов е само временно изпълняващ функциите, така че с едно решение на прокурорската колегия също толкова светкавично, бързо и почти единодушно, както беше взето предходното, той може да бъде заменен с друг изпълняващ длъжността. Тук не се говори за такава сложна процедура, категорична е тя.
То даже не е нужно да се нарича “отстраняване” - той е назначен с решение на прокурорска колегия и може да бъде определен на негово място друг на длъжността. Това не е длъжност, която да бъде заета с определена процедура, следователно и обратният процес - свалянето от тази длъжност, би следвало да бъде по същия начин, смята Дишева.
Има сериозен разум и основание в това г-н Сарафов през периода, през който се провеждат тези разследвания, в които неговото име се споменава, неговото оставане на този пост поражда въпрос за конфликт в неговите функции и правомощията на прокурора, който ще трябва да проведе някакво разследване, каза още съдия Атанаска Дишева.
23.03.2024, 09:24 часа
169 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha