В деня на метеорологията: С температурен рекорд през февруари посрещат празника в Монтана

В деня на метеорологията: С температурен рекорд през февруари посрещат празника в Монтана С температурен рекорд, измерен през февруари, посрещат празника си днес метеоролозите от Монтана. През миналото лято бяха отчетени и рекордни количества от дъжд. 
На 6 февруари в Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана бе отчетена температура от 23.8 градуса, припомни началникът на обсерваторията Леночка Ангелова. Рекорд измерен за този месец от годината:
"Тя е най-висока откакто се извършват наблюдения на територията на област Монтана."
Работещите в станцията в Монтана вече 52 години всеки ден измерват и подават данни за времето. От тогава се води и статистика. Миналата година ще се запомни с огромните количества дъжд, нанесли щети в общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана:
"Това, което беше екстремно, са стоте литра, които паднаха за едно денонощие на територията на село Говежда, община Георги Дамяново."
Монтана държи рекорда в страната по най-много дъжд, преди 19 години, допълни Леночка Ангелова. През 2005 година в град Монтана са измерени 250 литра дъжд на кв.м.
Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1961 година като годишнина от влизането в сила на Конвенцията за създаването на Световната метеорологична организация към Организацията на обединените нации. Денят демонстрира съществения принос на националните метеорологични и хидрологични служби за безопасността и благосъстоянието на обществото и се отбелязва с дейности по целия свят. Всяка година Денят има различна тема, отразяваща актуални проблеми, свързани с времето, климата или водата.
23.03.2024, 10:28 часа
334 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha