МВР изпрати над 200 000 sms-а за глоби на водачи

МВР изпрати над 200 000 sms-а за глоби на водачи Над 44 млн. лв. са събрани от глоби и нарушения благодарение на новата система, която ни изпраща съобщения на телефоните. Тази система е разработена от МВР и Министерството на Електронното управление.
В сила е от 27 октомври миналата година и от тогава са издадени над милион и 200 хиляди известия към нарушителите зад волана. Около половината вече са платени.
В Деня на жената Калина получава неочакван подарък -  честитка от „Пътна полиция” във Viber. В съобщението пишело, че е глобена с 800 лв. Калина обича бързите скорости и не ѝ е за първи път. Санкциите са за превишена скорост в градски условия. По думите ѝ бързала за работа.
Когато получила първото съобщение помислила, че е измама.
„Първата честитка беше на 12 декември. Тогава подадох сигнал към ваши колеги, тъй като мислех, че е измама. Оказа се че не е”, разказа пред журналисти жената.
Равносметката на МВР е, че за първото тримесечие на годината новата система за връчване и събиране на глоби променя тенденцията.
„Имаме със 117 хиляди платени документа повече”, поясни главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.
За да получим известие по Viber, WhatsApp, имейл или смс, първо трябва да ни има в системата.
„Когато подновявате свидетелството си за МПС или първоначалното издаване, там трябва изрично да посочите, че желаете да бъдете известяван при глоба”, поясни Ботева.
По данни на полицията най-честите нарушения у нас са високата скорост и шофиране в нетрезво състояние. Но докато МВР праща смс-и с глоби, джигити инфлуенсъри в социалните мрежи продължават да се хвалят с високите скорости по пътищата.
23.03.2024, 15:47 часа
269 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha