Конфликтът в Нагорни Карабах: Хиляди избягали искат да се върнат у дома

Конфликтът в Нагорни Карабах: Хиляди избягали искат да се върнат у дома Конфликтът в Нагорни Карабах принуди над 100 000 души от Азербайджан да избягат в съседна Армения. Много от тях очакват да разберат дали ще могат да се върнат по домовете си в региона, който повече от половин година на практика е безлюден. Само шепа хора са останали да живеят там, разказва Voice of America.
Александър Искандарян от Кавказкия институт казва, че тези, които са останали в Карабах са възрастни хора от отдалечени села с физически и психически проблеми. Червеният кръст и други международни хуманитарни организации продължават да им оказват помощ, осигурявайки им достъп до здравни грижи и храна. Служителите на организацията казват, че знаят за не повече от 30 души, които са продължили живота си на мястото.
В момента Азербайджан контролира целия Нагорни Карабах и обещава на напусналите, че могат да се върнат по домовете си, ако се съгласят да живеят под тяхното законодателство.
Русиф Хюсеинов от център „Тохчубащов“ казва, че според властите вратата към Азербайджан все още е отворена за избягалите. Ако искат да се върнат, просто трябва да влязат в уебстраницата или по някакъв начин официално да подадат молба, допълва той.
След десетилетия на конфликт недоверието между етническите арменци и азербайджанци е огромно. Тези, които са напуснали домовете си, не вярват на обещанията.
„Много добре знаем, че ако искаха да останем и да живеем в домовете си, нямаше да бомбардират градовете ни посред бял ден, когато децата ни са на училище", казва преподавателят по руски език Нуне Аракелян.
Мирните преговори между Ереван и Баку напредват бавно, като основният фокус е върху границите и демилитаризираните зони, а не върху бежанците, предава Voice of America.
25.03.2024, 12:30 часа
189 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha