Зомби вирусът: Как светът ще се предпази от разбуждането на древните болести

Зомби вирусът: Как светът ще се предпази от разбуждането на древните болести Глобалното затопляне и покачването на температурите започват да влияят все по-силно на арктическия климат. Учените вече предупредиха, че древните вируси, заровени дълбоко под вечните ледове, могат да се превърнат в нова заплаха за човечеството. И естествено заплаха за нови пандемии.
През последната една седмица се заговори за „зомби вирус” от Сибир и дали той представлява реална заплаха за хората.
Проучване от 2023 г. на екип, който е изследвал болестите под сибирските ледове, идентифицира 13 мегавируса, които могат да заразят хората. Един от тях датира отпреди 48 хиляди години.
В челните редици на опасенията на тези учени е как съвременната човешка имунна система ще реагира на така наречените „зомби вируси“.
Като се имат предвид потенциалните нови маршрути за корабоплаване и минни операции, които могат да възникнат в северната част на Арктика, когато ледът се топи, излагането на хората на тези вируси може да създаде възможности за инфекция и глобално разпространение.
В резултат на това учените са започнали да планират мрежа за наблюдение на Арктика, която да открива ранни случаи на заболявания, причинени от древните микроорганизми. Освен това, това ще осигури карантина и експертно медицинско лечение за заразени хора в опит да се овладее потенциално огнище и да се попречи на заразените хора да напуснат региона.
"Това е по-скоро един теоретичен страх. С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него - много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента", коментира преди ден д-р Аспарух Илиев. 
25.03.2024, 14:53 часа
292 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha