Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет

Още утре парламентът гласува отказа на Габриел от кабинет Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента във вторник от 10.00 часа.
Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проекта на решение, внесено от ГЕРБ, с който се обявява мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила за неуспешен и заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет.
Решението за отказа беше обявен вчера от преговорния екип на ГЕРБ, а снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.
След като утре Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.
Вторият проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ.
От ГЕРБ обаче обяви, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, така че най-вероятно отиваме на предсрочни избори.
25.03.2024, 15:35 часа
199 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha