Разкриват кръвен център в Монтана

Разкриват кръвен център в Монтана Отделение по трансфузионна хематология в Лом спря да изпраща изнесен екип за взимане на кръв в болницата в Монтана. Проблемът е повече от месец, след като болницата в областния град получи разрешение да открие собствен център
"Повече от 10 години всяка сряда изнесен екип от отделение по трансфузионна хематология в Лом взимаше кръв в болницата в Монтана. На 19 февруари МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" получи разрешение за разкриване на кръвен център", съобщи изпълнителният директор д-р Тони Тодоров
"В момента, в който това нещо се разбра, изнесените екипи престанаха да идват. Това създава неудобство за жителите на областта", допълни той.
Д-р Тодоров обясни, че според Закона за лечебните заведения отделенията по трансфузионна хематология се намират в областните болници. 
При нас това е наследено и не мога да кажа защо е ситуирано в общинската болница в Лом, допълни той.
Според негов анализ 77% от потреблението на кръв и кръвни продукти е на двете болници и диализния център в Монтана.
"Това изнесено кръвонабиране за един ден - срядата, когато гражданите на Монтана идват в нашата лаборатория, това са 42% от набраната кръв", каза още д-р Тодоров.
Кръвен център в Монтана може да бъде открит най-рано след 19 май. 
Дотогава желаещите да дарят кръв ще трябва да пътуват до отделението по хематология в Лом, а при нужда всеки път болниците да пращат линейка, за да се достави кръв.
26.03.2024, 09:36 часа
513 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha