Масови арести в Турция заради подозрения за връзки с "Ислямска държава"

Масови арести в Турция заради подозрения за връзки с "Ислямска държава" Турската полиция задържа 147 души по подозрение за връзки с терористичната групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ). Това съобщи министърът на вътрешните работи на Али Йерликая в профила си в социалната мрежа Екс.
По думите му днес са били извършени едновременни акции в 30 окръга в страната, включително в Анталия, Истанбул и Бурса. Иззети са били много документи и цифрови носители, свързани с дейността на джихадистката групировка.
Установено е, че заподозрените са извършвали дейности на отговорно ниво в рамките на структурата на ДАЕШ, участвали са във въоръжени действия в зони на конфликт и са предоставяли финансиране за терористичната организация.
Йерликая съобщи също, че от 1 април миналата година до 25 март тази година в Турция са проведени 1329 операции срещу „Ислямска държава“, по време на които са задържани 2919 заподозрени, от които 692 са били поставени под постоянен арест.
„Ислямска държава“ пое отговорност за кървавия атентат в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души.
През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.
26.03.2024, 13:39 часа
155 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha