Общината се готви да завърши ремонта на централната пешеходна зона във Враца

Общината се готви да завърши ремонта на централната пешеходна зона във Враца В ход е процедурата по завършването на ремонта на централната пешеходна зона на Враца от „Здравец“ до жп гарата, научи агенция BulNews. Община Враца е обявила обществена поръчка за актуализация на техническия проект. Той е изготвен още през 2015 г. и следва да бъде променен, тъй като е обект на авторски права и услугата е ограничено до точно определен изпълнител, се посочва в документацията по процедурата. 
Етап 2 от модернизирането на централната пешеходна зона във Враца е разделен на две зони. Първата е с площ 17 658 кв.м. и има изявен търговско-развлекателен характер, но тези функции понастоящем са много по-слабо развити. Започва от пл. „Суми“ и завършва със затихваща интензивност на обществено-обслужващите дейности до предгаровия площад. В проекта за ремонта са заложени нови зелени площи и дообогатяването на вече съществуващите с разнообразни видове растителност. 
Зона 2 е с площ 5 934 кв.м. и обхваща площад „Суми“ и продължението по ул. „Никола Войводов“, до кръстовището с ул. „Кръстьо Българията“. По своята същност пл. „Суми“ е търговски площад. От естетическа гледна точка на територията му е важно да се експонира подходяща задънка на търговската улица. С поставянето на едромащабна съвременна арт инсталация, зоната ще получи еднозначен символ и ще се превърне в мултифункционално пространство за активности на открито. Затова там се предвижда разполгането на фонтан. Дообогатяването на пространството с растителност също е от значение за осигуряването на по-добро засенчване. Обживяването на този площад ще е важно както с цел да се задържат и увеличат посетителите, така и да се постави началото на нова ревитализация за втората част на ул. „Никола Войводов“ и предгаровия площад. 
С цел подобряването на микроклимата на централната градска част е предвидено уплътняване на съществуващото и ново озеленяване с подходящи разнообразни растителни видове, осигуряващи динамична картина в багрите през всеки сезон, възможни за адаптиране към климата, безвредни за човешкото здраве и подсилващи контекста на формираната среда. 
Предвижда се въвеждането на единна система от елементи на градското обзавеждане (пейки, чешми, осветителни тела, системи за разделно сметосъбиране) като тези, разположени в останалите зони в центъра, които осигуряват условията за приятна пешеходна среда, активен и пасивен отдих, срещи и дейности на открито.
Проектът за инвестиционна инициатива следва да се разработи по части: 
- Архитектурна; 
- Конструктивна; 
- Електрическа;
- Водоснабдяване и канализация; 
- Паркоустройство и благоустройство; 
- Геодезическа; 
- Количествено-сметна документация.
Предвидената от общината сума за актуализация на проекта е 82 000 лева без ДДС. След като всичко е готово ще може да се премине към същинска работа и така центърът на Враца най-после ще бъде изцяло обновен. 
 
27.03.2024, 08:50 часа
4069 2
Коментари

Вивиан

27.03.2024, 18:34 часа
А, улица "Търговска", кога?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha