Времето в четвъртък: Жълт код за силен вятър в половин България

Времето в четвъртък: Жълт код за силен вятър в половин България Днес е обявен жълт код за силен вятър в 13 области у нас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. 
Предупредителният код е обявен в областите: Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол, Кърджали, Стара Загора, Хасково и в община Лозница, област Разград.
Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време със слаб до умерен югозападен вятър. Около и след пладне облачността над северозападните райони ще започне да се увеличава, вятърът там ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. По-късно след обяд на места в Северозападна България, а вечерта и във високите западни полета ще има валежи от дъжд.
Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 17°. През нощта срещу понеделник валежите ще обхванат по-голямата част от страната. 
Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са от 10°- 11° в северните райони, до 18°- 20° в района на Бургас. Температурата на морската вода е 8°- 9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
В планините ще преобладава слънчево време. След обяд облачността над масивите от Западна България ще започне да се увеличава. Вечерта, главно в Западна Стара планина, ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен запад югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 3°. През нощта валежите ще обхванат много райони, вятърът ще се ориентира от северозапад, с него температурите бързо ще се понижават и дъждът ще преминава в сняг на все по-малка височина. 
В понеделник ще бъде предимно облачно. От северозапад на югоизток ще има валежи от дъжд, в планините над  1300 метра - от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър и с него дневните температури ще се понижат, максималните ще бъдат между 9° и 14°. След обяд от запад валежите ще спират, а облачността бързо ще се разкъсва и ще намалява.
Във вторник сутринта вятърът ще стихне и минималните температури ще са между минус 2° и 3°. През деня със слаб вятър от юг-югоизток ще започне затопляне. След временно намаление, след обяд облачността отново ще се увеличи и на места, главно в Югозападна България, ще превали краткотраен дъжд. 
28.03.2024, 08:03 часа
188 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha