Катастрофален глад в Газа: Израел може да бъде съден за военни престъпления

Катастрофален глад в Газа: Израел може да бъде съден за военни престъпления Възможно е Израел да бъдат съдени за военни престъпления заради катастрофалния глад в Ивицата Газа. Изказването идва директно от комисаря по човешките права в ООН Волкер Тюрк в момент на ожесточени критики срещу Бенямин Нетаняху и действията на израелската армия.
Доклад, подкрепен от ООН, предостави на членовете на организацията твърди статистически доказателства, че хуманитарната катастрофа в Газа се превръща в глад, причинен от хората. Това увеличава призивите към Израел да спазват правните си задължения и да защитават палестинските цивилни граждани, както и да осигуряват хуманитарна помощ за нуждаещите се.
„Израел носи съществена вина и е напълно вероятно да използват глада целенасочено като оръжие за война в Газа“, коментира Волкер Тюрк в интервю за Би Би Си. По думите му ако бъде доказана умисъл в действията им, това е напълно достатъчно за обвинение за военни престъпления.
Последва светкавична реакция от страна на Израел. Икономическият министър на страната Нир Баркат, който е и висш политик в партията на Бенямин Нетаняху, определи думите на Тюрк като „тотални глупости“. Той допълва, че Израел редовно допуска всички хуманитарни помощи, които идват от цял свят за Газа, но ООН не успява да ги разпредели правилно, след като „Хамас“ си вземат каквото им харесва“.
В интервюто си Тюрк казва още, че има доказателства за действия на Израел, които умишлено забавят или отменят доставянето на помощи. Той изрази съчувствие за израелския народ за атаката на 7 октомври, но в същото време подчерта, че всяка страна във военен конфликт трябва да носи отговорност за действията си.
„Всичките ми колеги по хуманитарни въпроси казват, че има сериозни пречки за доставки. Израел е значително виновна. Фактите говорят сами за себе си. Разбирам, че това трябва да се контролира, но не може да отнема дни“, казва Тюрк.
„Когато поставиш толкова много изисквания и условия на масата, които са тотално нелогични в момент на криза… това повдига въпроса дали тези обструкции, които виждаме сега, не са наложени, за да се използва гладът като оръжие“, допълва той.
На този фон на границата с Ивицата Газа близо до Рафа конвои от камиони с хуманитарни помощи редовно се задържат за дълго. Причината – за да влязат в Газа, те трябва да минат през израелска територия и редица бюрократични пречки.
Поради тази причина много държави, сред които Йордания, САЩ и Великобритания, бяха принудени да пускат хуманитарни помощи от въздуха – най-неефективният начин за доставка. Повечето от помощите падат в морето и вече има редица случаи на удавяне на палестинци, които са се борили да достигнат до някой от пакетите.
От Съединените щати изпращат и инженерна флотилия близо до морския бряг на Газа, която трябва да построи временна платформа. Тя ще бъде използвана за доставка на стоки от първа необходимост.
Международни наблюдатели отбелязват, че всичко това е тотално ненужно при положение, че Израел може просто да разреши пълен достъп до Газа за хуманитарни транспорти.
Последният доклад с данни за кризата в Ивицата Газа е изготвен от IPC – реномирана агенция, която работи с правителства по цял свят и ООН, като събира данни за мащаба на световния глад. Заглавието на текста е мрачно – „Ивицата Газа: Гладът е неизбежен, 1,1 млн. души са в ситуация на катастрофална хранителна несигурност“.
Данните показват, че убийственият глад може да настъпи по всяко време през следващите две седмици, ако не се постигне примирие и да се допуснат хуманитарни помощи.
От Би Би Си посочват, че за палестинските семейства гладът е съвсем реален. Седмици наред те водят децата си в една от малкото работещи болници в Ивицата, след като децата им гладуват и заболяват.
Журналист на медията успява да се свърже с младо момиче, което е настанено в болница. Тя лежи в полусъзнание по време на разговора им. Нура Мохамед има фиброза на черния и елите дробове откакто е започнала войната. Без нужните медикаменти, тя се влошава бързо.
„Дъщеря ми не може да се движи. Тя е анемична, постоянно спи. Няма нищо, което да мога да ѝ дам да яде“, обяснява майка ѝ.
Нура е една от малкото, които въобще успява да стигне до болнично заведение. За повече от милион жители на Газа, които са в нужда, такава възможност няма.
От медията отбелязват, че доказателствата за катастрофален глад са безкрайни. Снимки от местни болници показват деца с подути стави, изключително слаби крайници и дерматит – класически симптоми на тежко недохранване.
„С цялото ми уважение, но ние се борим със злото. Очакваме светът да ни помогне в тази борба, докато не заличим „Хамас“ от картата“, коментира икономическият министър на Израел.
„Единственото, което мога да им кажа в отговор е, че започва да има международен консенсус за хуманитарната катастрофа в Газа. Ситуацията там е толкова трагична, че огънят трябва незабавно да бъде спрян. Това е отговорът ми“, каза Тюрк.
28.03.2024, 13:30 часа
173 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha