Депутатите спориха за конституционната процедура, „Турски поток” и заплатите си

Депутатите спориха за конституционната процедура, „Турски поток” и заплатите си

Далеч преди старта на предизборната кампания, тонът между партиите рязко се изостри. В кулоарите на Народното събрание, депутатите размениха реплики за конституционната процедура, а след това ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии.
“Има Конституция, която трябва да се спазва. Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Президентът е отговорен човек и на него може да се разчита да не влезем колизия”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Изникна и втори казус с Конституцията: оказва се, че след избора на ново Народно събрание, за кратко, може да се окажем с 480 депутати или депутати с двойни заплати, ако са избрани за втори път, защото старият парламент продължава да работи до клетвата на новия.
„Според мен не е редно да се вземат двойни заплати. Аз, ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея”, заяви народният представител Настимир Ананиев.
На този въпрос от ГЕРБ отговориха с обвинение към ПП-ДБ.
„Мислех, че ще ме питате как в последния ден на кабинета се раздават централи и няколко милиарда се
разхвърлят от едно в друго министерство. Правят се назначения в митниците, и то във водещи митници", заяви Бойко Борисов. 
На среща ПП-ДБ повдигнаха темата за „Балкански поток" и загубената пътна карта. Обявиха, че ще предложат временна комисия по темата.
„Тя беше част от преговорите, но те отказаха да я включат в дневния ред на НС. Днес, когато ние нямаме ангажимент, за да имаме мнозинство, може спокойно да я извадим пред обществото. Защо България осигури стартиране на войната в Украйна? Защо България даде на Русия тази възможност? Защо бяха похарчени 3 млрд. лева за руска тръба?”, попита Венко Сабрутев от ПП-ДБ.
„Жалки брътвежи на едни безсилни хора! Лъжа е - категорично, че темата „Балкански поток” е присъствала в преговорите между нас. Тя буквално беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите, се проваля. Тогава те отправиха нещо като заплаха, свързана със създаване на анкетна комисия. От наша страна беше много ясно заявено, че ние притеснения към онзи момент и към днешна дата нямаме”, обясни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.
От партията заявиха още, че на свой ред ще предложат комсиия, която да разследва твърденията на журналиста Христо Грозев за корупция при износа на оръжия по време на управлението на кабинета „Петков".

29.03.2024, 14:51 часа
188 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha