ДП РАО награди 30 ученици за разсъждения по темата за безопасното управление на РАО /снимки/

ДП РАО награди 30 ученици за разсъждения по темата за безопасното управление на РАО /снимки/ На специална церемония Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) награди ученици от средните училища в Козлодуй, взели участие в средношколски конкурс за есе и презентация на тема: „Защо е важно да управляваме радиоактивните отпадъци безопасно“.
Основната идея на конкурса е да поощри усилията на младите хора в желанието им да разширяват познанията си и да обогатяват базовата си култура по темата за радиоактивните отпадъци, като акцентът се поставя на един от основните принципи в дейността на ДП РАО – безопасността. 
В трите категории на надпреварата за представяне на знания – презентация индивидуално, презентация в екип и есе – взеха участие общо тридесет ученика от трите средни училища в атомната столица, а като първенци бяха отличени съответно Зорница Иванова, екипът на Цветан Цветанов и Майкъл Йотов, както и Калина Михайлова – и четиримата от 10 А клас на СУ „Христо Ботев“. Класирането е резултат на внимателен преглед и прочит на творбите, като всяка от тях получи оценка по шестобалната система от главните инженери на специализираните поделения на територията на Козлодуй: Момчил Казаков (СП „ИЕ 1-4 блок“), Иван Петров (СП „РАО – Козлодуй“) и Ира Стефанова (СП „НХ РАО“), както и от Борислав Илиев (главен технолог в СП „ИЕ 1-4 блок“). Членовете на журито, които връчиха и наградите, не скриха радостта си от проявения към темата интерес и подчертаха старанието на част от участниците „да разширят търсенето на информация извън границите на достъпното в интернет и да се облегнат на живи документи“ при подготовката на работите си. Освен грамоти за челните места и награди, четиримата носители на първи награди в конкурса ще имат възможността да посетят и разгледат съоръжения на Предприятието на площадки „Козлодуй“ и „Радиана“. 
Събитието се състоя в Информационния център по извеждане от експлоатация на 28 март и е любопитен фактът, че моментът съвпадна с първата годишнина на ученически клуб за познание „Радиана“, който възникна в отговор на интереса на учениците към темата за радиоактивните отпадъци, заявен по време на посещенията им в Информационния център. 
В края на церемонията на участниците в конкурса се падна честта първи да гледат информационен видеоклип, който отразява успешно приключилите операции по изваждането на първите два парогенератора от бокса на 3-ти блок.
29.03.2024, 16:35 часа
324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha