Лекар: Липсата на сън увеличава инфарктите, инсултите и катастрофите сутрин

Лекар: Липсата на сън увеличава инфарктите, инсултите и катастрофите сутрин Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло спят по-малко в сравнени с предците си. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев.
„В момента сме в ситуация на по-неблагоприятна промяна, защото тази нощ спахме един час по-малко“, коментира още той, като допълни, че недоспиването повишава инфарктите и инсултите. „От друга страна – недоспалите шофьори катастрофират по-често сутрин“, припомни още кардиологът.
Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в първите дни след промяната на времето да се наспиват добре и да не оставят децата си сами рано сутрин, а да ги придружат до училище или накъдето са тръгнали.
„Практически, ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг. Ако този дълг бъде наваксан в рамките на следващите няколко дни, това е добре. Но ако недоспиването стане хронично, то започва да се отразява на паметта и концентрацията“, каза още той.
Кардиологът даде пример с американския президент Роналд Рейгън, за когото се знаеше, че спи много малко. „В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че някога е бил президент. Ето защо добрият сън е едно от условията да остаряваме мъдро и да сме здрави“, поясни той.
Прието е, че трябва да се спи между 6 и 8 часа, но според проф. Марчев е по-добре да следим как се събуждаме, а не какво показва часовникът. „Ако се събуждаме добре и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да сме били в леглото, ако сутрин се събуждаме като пребити, то сънят ни е бил непълноценен“, обясни той.
 
Безсънието и стресът за него са като яйцето и кокошката. „Липсата на здрав сън ни прави по-податливи на стреса, а стресът от своя страна ни пречи на съня. Ето защо човек трябва да се бори и с двете неща. От една страна трябва да се подобри хигиената на съня. Това означава да си лягаш и да ставаш по едно и също време, в стаята да е тъмно и тихо, както и да не е много топло. От друга страна е желателно да се намали стреса с добро хранене и спортен режим. Трябва да сме активни поне по 40-45 минути дневно“, посъветва още той.
31.03.2024, 12:14 часа
406 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha