Аларма! Четири училища са с епидемиологичен взрив от коклюш

Аларма! Четири училища са с епидемиологичен взрив от коклюш "Грипът отмина. Заболелите са малко, но продължаваме да изследваме", сподели държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
"България е сред единствените три страни в ЕС, които нямаме високо разпространение на морбили или коклюш. Това се дължи на ваксинацията", каза още той.
"В четири училища има епидемичен взрив от коклюш. Характеризира се със силна кашлица и висока температура. 145-то ОУ е с най-много заразени", съобщи доц. Ангел Кунчев.
"Целият страх от спад в имунизациите е оправдан, но преодоляхме срива преди и по време на пандемията. Специално за коклюш ваксинираните са 92-93% от децата", коментира той.
93% от децата у нас са с поставени задължителните ваксини през 2023 г.
800 случая са на заразените с варицела само за седмица. Имаше бум на скарлатината и варицелата, като следват вече кърлежовите инфекции и летните чревни инфекции.
Вече трябва да се пазим от тревните площи заради комари, на места вече е пръскано, коментира експертът.
По повод отпадането на хартиената рецепта за антидиабетични медикаменти и антибиотици, доц. Кунчев заяви, че това ще помогне за регулиране на пазара и намаляване на продажба на антибиотици без нужда.
02.04.2024, 12:18 часа
371 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha