Зам.-министър откри новото затворническо общежитие във Враца, прилича на хотел /снимки/

Зам.-министър откри новото затворническо общежитие във Враца, прилича на хотел /снимки/ Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов откри новото модерно затворническо общежитие от открит тип към затвора във Враца, видя репортер на агенция BulNews. 
Новообособена е сградата на бившата Служба по метрология и стандартизация край врачанския затвор. 
Новото затворническо съоръжение е с капацитет до 180 човека и отговаря на всички европейски стандарти. За лишените от свобода са осигурени по-добри условия за изтърпяване на наказанието, а за служителите - по-добри и безопасни условия на труд.
„В новооткритата сграда ще бъдат преместени лишените от свобода от Бойчиновци, което ще се случи до средата на май. Те ще бъдат докарвани на групички от по 10 човека, тъй като ще бъде проверяван целият багаж на всеки един от тях при неговото пренастаняване. В момента в Бойчиновци са 88 човека, като максималният капацитет там е за 86. На първо време се очаква тук да бъдат настанени 110 души“, каза пред медиите директорът на затвора във Враца Иван Спасов.
Стаите са разпределяни според квадратурата, като на един лишен от свобода се полагат 4 кв.м. площ. Всяка стая разполага със самостоятелен санитарен възел, като е осигурено и окабеляване за кабелна телевизия. До всяко легло има разклонител за включването ѝ, което обаче зависи от възможността на затворника да си закупи приемник, а такива продават и в затворническия магазин за 230-240 лева. На всеки етаж има общи бани, а през студените месеци лишените от свобода ще се отопляват с централно парно. На прозорците няма решетки, леглата са модерни, а килиите изглеждат досущ като обикновени стаи.
Припомняме, че битовите условия в предишната сграда на керамичната фабрика бяха много лоши. Санитарните условия не бяха подходящи. Затворниците нямаха достъп до течаща вода и тоалетна през нощта. 
„Постарали сме се да имат максимално добри условия. Обзавеждането за всяка стая е чисто ново – легла с матраци, шкафчета, маси и столове. От лишените от свобода обаче зависи колко време ще бъде опазено всичко“, допълни Спасов. 
По негови думи затворниците искат да бъдат преместени вече в новото общежитие, тъй като то е много по-комфортно от това в Бойчиновци.
„Очаква се служителите, които ще отговарят за охраната, както и социалните работници, да са около 30 човека. Един от основните плюсове е, че след откриването на това общежитие, ще има възможност лишените от свобода да бъдат отдавани на фирмите във Враца за работа. Бизнесът в града е свикнал да има работна ръка от затвора и сега е много по-неудобно, когато те са в Бойчиновци. Право на работа имат всички, които са на общ и лек режим, както и тези, за които има дадено положително становище, че имат право да бъдат извеждани на външни работни обекти. Има лишени със зависимости от алкохол и наркотични вещества, при които има опасност за обществото и те не бива да бъдат допускани да работят на външни работни обекти. Основно лишените от свобода се трудят в сферите на строителството, земеделието, каменодобива, ремонт на техника и машини“, каза още шефът на затвора.
„Предвиждаме освежаване на всички спални помещения и в затвора, което може да се случи едва след отпускане на необходимите за това средства. При първа възможност ще кандидатстваме по обявена програма, както е тази за Норвежкия механизъм, която отпусна финансирането за ремонта тук. Докато това се случи обаче ще правим ремонти със средствата от капиталовите разходи и текущите издръжки“, каза още Иван Спасов.
„Закъснение по реализирането на проекта не е имало – всичко се движеше по график, като мина през две обществени поръчки. Новоизградената кухня, която се намира на територията на новото затворническо общежитие, ще обслужва и лишените от свобода от затвора. Стойността на целия проект е около 1 600 000 лева“, заключи директорът на врачанския затвор.
Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. 
На събитието присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, представители на Министерството на правосъдието, на ГДИН, а Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи водосвет.
04.04.2024, 13:30 часа
6726 3
Коментари

За какво

06.04.2024, 19:48 часа
още седи това писание , след като сума народ кандидатства за обще-житието и битието ?? Нека има повече такива , та всички да се поберем , мамка му българска , в тези благи обще-житейски благини ! Баси нацията , баси простащината , баси тъпата държав

ицо тончев

06.04.2024, 15:22 часа
дип че ма нема вече там да им пиша ден за два, три срещу заплащане

04.04.2024, 14:38 часа
И защо няма решетки на прозорците? Това да не е детски лагер? Нищо не се споменава за сигурността на всички останали граждани, които не са обитатели на прекрасната нова сграда? Това са хора с присъди и с обществено неприемливи прояви?!!?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha