Прокуратурата повдига обвинение за ОПГ в Агенция „Митници“

Прокуратурата повдига обвинение за ОПГ в Агенция „Митници“ Софийската градска прокуратура повдига обвинение след вчерашната акция в Агенция „Митници“.
Обвинението ще бъде за организирана престъпна група, научи bTV.
Все още не е ясно колко от седемте задържани досега ще бъдат с обвинение. По предварителни данни тази група се е занимавала с контрабанда, подкупи и пране на пари.
На задържаните ще им бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража за 72 часа“.
Това се случва на фона на акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в София и Хасково. Обиски имаше в кабинета и в жилището на шефката на Агенция „Митници“ – Петя Банкова.
Неофициално операцията е заради разследване, свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал. Банкова заяви, че не го познава, а самата тя като служител на ДАНС преди време е имала лоши отношения с шефа на агенцията и подозира, че именно той стои зад акцията. 
„Преди няколко години Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС“, каза вчера Банкова.
Акцията коментира и министърът на финансите Асен Василев, чието ведомство е принципал на Агенция „Митници“.
„Аз силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Ако няма наистина сериозни доказателства, като да излязат наяве в края на тази акция, за мен тя е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича каналите на контрабандата и уволни 20 митничари по сигнали на чужди служби“, обяви Василев.
Премиерът в оставка, Николай Денков също коментира акцията. По думите му има слухове, че ДАНС прикрива канали за контрабанда на наркотици. Той изрази подкрепата си за Банкова. 
04.04.2024, 15:18 часа
550 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha