Атанас Пеканов: Няма да влезем в еврозоната през януари 2025 г.

Атанас Пеканов: Няма да влезем в еврозоната през януари 2025 г. "Пожелавам успех на новия служебен кабинет. Трябва да надяваме, че институциите и правителството ще работят за това България да се подобрява. В кабинета виждам експерти, както и хора, които не познавам и не мога да коментирам. Не познавам и господин Главчев. Добре е, че пое тази тежест, защото някой трябваше да го направи", заяви бившият вицепремиер Атанас Пеканов.
Той добави, че го притеснява факта, че липсва вицепремиер по европейското финансиране, тъй като Асен Василев е взел този ресор във финансите.
"Сега финансовият министър ще бъде натоварен и с двете задачи. Това нямаше как да се промени и не е грешка на служебния премиер в момента, защото кабинета не може да промени структурата, но нов кабинет ще може да го направи. На Асен Василев не му остана време да се занимава с това да получим пари по ПВУ. Нищо не беше свършено в тази сфера, защото няма такъв ресор”, уточни Пеканов.
Той коментира и твърденията за разходи на публични финанси в големи размери.
„Със сигурност има такива. Това за мен беше една от грешките в поправката на Конституцията, сега ще продължи предизборното наддаване”, добави той.
По думите му доходите трябва да се вдигат, но не за всички на куп.
„Раздаването „на калпак” е грешна политика”, каза той.
Пеканов уточни, че не е съгласен с тезата, че служебният кабинет само организира избори.
„А всички срокове, които текат и трябва да се изпълнят какво да се направи за тях? Ако служебния кабинет през 2022 година не занимаваше с ПВУ и със съдебните закони нищо нямаше да се придвижи напред” добави той.
„Взривен съм от всичко, което чух през последните седмици. 9 месеца. Това, че всеки ден казваме колко са ни пробити институциите няма да ни помогне в Европа”, коментира той.
Според него има нужда от промяна и по-бърз растеж, но не по начина, по който се случва.
Той уточни, че страната ни няма да влезе в еврзоната през януари 2025 година, тъй като не отговаряме на критерия инфлация.
07.04.2024, 12:25 часа
176 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha