ЦИК преработва всички документи за вота

ЦИК преработва всички документи за вота ЦИК се подготвя за изборите 2 в 1. За целта се преработват всички документи и книжа, тъй като на този етап те са съобразени само с евроизборите - това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.
Тя се надява в страната да няма затруднения с избирателните списъци, тъй като за изборите – предсрочните парламентарни избори и европейските избори, списъците ще бъдат два отделни.
Пред вота ще има и други предизвикателства. И в двата вида избори ще се гласува с преференции.  ЦИК ще помисли дали изборните бюлетини за гласуване да не бъдат с различен размер - те трябва да бъдат различни.
Матева увери, че ще може да се гласува с машини на изборите 2 в 1. В зависимост от броя на секциите ще се определят и броят на машините за гласуване – около 10 000 машини ще бъдат достатъчни, за да се гласува на изборите. В началото на май ще има договор с изпълнител за сертифициране и удостоверяване на машините за гласуване за изборите.
ЦИК са изпратили и предложения за промени в Изборния кодекс – да има повече време за назначаване на СИК-овете. Матева обаче подчерта, че сериозни промени в Изборния кодекс не бива да се правят през следващите седмици до вота.
07.04.2024, 13:02 часа
215 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha