Инспекторатът на ВСС даде на НАП съдийка, близка на Нотариуса, разходите ѝ са повече от доходите

Инспекторатът на ВСС даде на НАП съдийка, близка на Нотариуса, разходите ѝ са повече от доходите Съдийката Маргарита Немска, която живее на семейни начала с партньора на Мартин Божанов-Нотариуса Емил Писков, е проверявана от Инспектората на ВСС и са открити несъответствия в доходите и разходите й. Това стана ясно от думите на шефката на институцията Теодора Точкова в парламентарната комисия за дейността на разстреляния лобист в съдебната власт. 
"Направихме анализ на информацията за магистрат, който живее на съпружески начала със съдружник на Божанов. Стана ясно, че разходите многократно надхвърлят доходите му. За 2022 г. разликата е значителна. Всички проверки на инспектората са приключили с доклад. Законът дава право на инспектората за проверка само чрез съпоставяне на декларираните факти. При последващия анализ установихме разликата между приходите и разходите на магистрата и свързаното лице, изпратихме сигнал до НАП и до Комисията за противодействие на корупцията", заяви Точкова. Инспекторатът се е самосезирал и за проверка за почтеност, независимост и накърняване престижа на съдебната власт. Ще има допълнителна проверка на декларацията на съдия Немска. 
Мартин Божанов-Нотариуса и партньорът му Емил Писков бяха снимани от Ивайла Бакалова за филма на Антикорупционния фонд как искат пари, за да бъде освободен мъжа й Веселин Денков от ареста. Писков е бивш служител на ГДБОП и ДАНС, а сега е адвокат. В декларацията си пред инспектората на ВСС съдия Немска е посочила, че заедно с Писков са купили апартамент в Испания за 1 млн. лв. Тя правораздава в Административния съд - София-град. Преди години беше прокурор. 
"На 8 март се самосезирахме за проверки за почтеност, нарушаване на независимостта на магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт. Ще проверим 10 магистрати - съдии и прокурори, които са споменати в медийни публикации. За тези 10 магистрати извършихме анализ на информацията в имуществените им декларации. Няма разлика между доходите и разликите", каза Точкова за списъка с магистрати, посочени в анонимния доклад до депутата Атанас Атанасов. 
09.04.2024, 15:00 часа
628 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha