Забраняват риболова в язовир "Огоста"

Забраняват риболова в язовир "Огоста" По малко от седмица остава до влизане в сила на забраната за любителски риболов. За първи път тази година от 15 април до 31 май изцяло ще бъде забранено ловенето на риба в язовир „Огоста”. Целта е опазване на водните обитатели в периода им на размножаване.
Язовир „Огоста” е един от най-богатите на риба открити водоеми. Топлото и тихо време вече привлича въдичари от цялата страна.
За столичанина Иван и компанията му „Огоста” е една от най-предпочитаните дестинации.
„Язовирът е уникален, с много хубави правила, вадим много хубави риби и спазваме всички правила за рибарството в България”, казва Иван.
В дълбоките води на „Огоста” се крият и сом, и амур, и платика, очаква се до дни да излезе и шаран. Тази пролет на въдицата на късметлия се хванал 80-килограмов шаран, който, според специалисти, плува в язовира от поне 50 години.
От началото на следващата седмица риболовът в язовира ще бъде забранен.
„Тази година язовир "Огоста" от 15 април до 31 май ще бъде изцяло забранен за любителски риболов. Забраната ще е валидна и за улов на бяла риба след 15 май, когато в предишни години повечето любители влизаха да ловят бяла риба”, обясни Ростислав Василев -, началник „Рибарство и контрол” - Монтана
Заповедта за забраната вече е публикувана. В нея са посочени районите, където ще бъдат допускани въдичари. За язовир „Огоста” районът е от Водовземната кула до полуостров „Расника”. И ако сега глобите за нарушителите са от 100 до 500 лева, то в периода на забраната санкцията е доста по-висока.
09.04.2024, 15:27 часа
2816 1
Коментари

А за Враца

09.04.2024, 16:21 часа
контрола каде е един бияч
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha