Доклад разкри: Алексей Навални бил завързан в продължение на часове преди смъртта си

Доклад разкри: Алексей Навални бил завързан в продължение на часове преди смъртта си Краката и ръцете на Алексей Навални са били здраво вързани часове, преди да бъде обявена смъртта му, твърди нов доклад.
Руската организация за защита на правата на човека gulagu.net твърди, че съдебномедицинският експерт, който е изследвал трупа на 47-годишния опозиционен лидер, е бил принуден от руските тайни служби да скрие заключенията си.
В първоначалните доклади се твърди, че Навални е починал от "откъснат кръвен съсирек" в арктическия затвор "Полярен вълк".
Сега в кратък доклад организацията заявява: "Съдебномедицинският експерт е бил принуден да скрие откриването на кръвни съсиреци в мускулите на прасците и ръцете".
Това показва, че е имало нарушение в нормалното кръвообращение на опозиционера часове, преди да умре. Според съдебния експерт Навални е бил завързан в продължение на 4-5 часа, преди смъртта му да бъде обявена, твърди източник, на който се позовава "Дейли мейл".
"Ръцете и краката му са били здраво завързани така, че кръвта да се застои и да се образуват кръвни съсиреци, които след това да запушат белодробната артерия и кръвоносните съдове в мозъка", твърди руската организация за защита на правата на човека, оглавявана от Владимир Осечкин.
Няма доказателства за пряко физическо насилие, но западни лидери и други руски опозиционери вече твърдят, че Навални е бил убит по заповед на Владимир Путин.
Съдебният експерт и следователите от Следствения комитет "са подложени на силен натиск от страна на Федералната служба за сигурност (ФСБ), за да възпрепятстват разследването".
На тях им е наредено да "прикрият обстоятелствата по извършването на особено тежко престъпление срещу Алексей Навални - изтезания и поръчково убийство".
Известно е, че руските власти са удължили срока на разследването на все още неизяснената смърт на лишения от свобода руски опозиционен лидер.
Федералната служба за сигурност в Русия е обвинявана и за по-ранен опит за убийство на Навални. През 2020 г. той беше отровен с нервнопаралитичното вещество новичок. Възстановяването му в Берлин отне месеци.
Алексей Навални почина внезапно на 16 февруари в отдалечена арктическа наказателна колония, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, широко разглеждани като политически мотивирани.
Малко преди смъртта си той се появи на видео и изглеждаше здрав.
Първоначално руските затворнически власти заявиха, че политикът "се е почувствал зле" и е припаднал след разходка в двора на затвора, но до момента не е разкрита конкретна причина за смъртта.
На майката на Навални, Людмила Ивановна, беше показано медицинско свидетелство, в което се посочва, че синът ѝ е починал от "естествени причини".
След смъртта на Навални тялото му е предадено на майка му след мъчително деветдневно чакане в Салехард, близо до ужасната арктическа наказателна колония.
Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че Следственият комитет, главната агенция за криминално разследване в страната, е уведомил Людмила Навалная, че официалното разследване на смъртта е удължено.
Съпругата на опозиционера Юлия Навалная обвини руските власти, че са скрили тялото на Навални, за да изчакат следите от нервнопаралитичното вещество да изчезнат.
Руските власти категорично отричат Навални да е бил убит и тогава заявиха, че няма да предадат тялото на семейството в продължение на 14 дни, докато разследващите проучват неясните обстоятелства около смъртта му.
Вдовицата на Навални заяви, че руският президент Владимир Путин е "сатана", защото държи "заложник" тялото на покойния ѝ съпруг.
На 1 март в Москва се състоя кратко погребение на опозиционния лидер, като хиляди опечалени се събраха около отворения му ковчег.
На снимки от събитието се вижда как ковчегът се носи покрай големи тълпи от опечалени, които се събраха за погребението въпреки опасенията за масови арести.
Смелите опечалени скандираха "Навални, Навални!", докато ковчегът беше изнасян от черна катафалка и внасян в руска православна църква, а когато ковчегът беше отнесен по-малко от час по-късно, хората отново скандираха: "Русия без Путин", "Путин е убиец" и "Няма да забравим".
11.04.2024, 13:39 часа
281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha