ISW: Путин с ударите по украинската енергетика иска да унищожи военния потенциал на Киев

ISW: Путин с ударите по украинската енергетика иска да унищожи военния потенциал на Киев Руският президент Владимир Путин призна, че продължаващата кампания на Русия за нанасяне на удари по украински енергийни съоръжения има за цел отчасти да разруши украинската отбранителна промишленост, потвърждавайки текущата оценка на ISW, че руските удари по украински енергийни съоръжения имат за цел да разрушат украинския отбранителен промишлен капацитет. Това се показва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
По време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко на 11 април Путин заяви, че руските безпилотни самолети и ракетни удари срещу украинския енергиен сектор са свързани с целта на Русия да "демилитаризира" Украйна - една от трите му заявени цели в Украйна.
Путин окачестви продължаващите удари на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура като "принудителен" отговор на неотдавнашните украински безпилотни удари срещу руски петролни и газови съоръжения и открито заяви, че руските удари косвено целят да влошат отбранителния промишлен капацитет на Украйна. Неотдавнашната руска кампания за нанасяне на удари влошава капацитета на Украйна за производство на електроенергия, като същевременно се възползва от съобщенията за недостиг на украински ракети за противовъздушна отбрана в подновени усилия за срив на украинската енергийна мрежа.
Путин вероятно се надява да попречи на развитието на украинската отбранителна промишленост до степен на почти пълна самодостатъчност в дългосрочен план, тъй като силната отбранителна промишленост би могла да постави Украйна в добра позиция за защита срещу бъдеща руска агресия и значително да намали зависимостта на Украйна от западната помощ.
Значителните забавяния на западната помощ, дължащи се отчасти на успешните руски информационни операции и колебанията на Запада, създадоха възможност за руски настъпателни операции и руска ударна кампания.
ISW продължава да оценява, че развитието на украинската отбранителна индустриална база (ОИБ) с течение на времето може да позволи на Украйна да поддържа отбраната си срещу Русия и дългосрочните нужди на националната сигурност със значително намалена чуждестранна военна помощ.
От началото на пълномащабното нахлуване на Русия украинските официални лица изразяват намерението си да разширят ДИБ на Украйна в страната и в чужбина, а украинският министър на отбраната Рустем Умеров по-рано определи увеличаването на украинското вътрешно производство на оръжия и военно оборудване като приоритет за 2024 г.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че краткосрочното и средносрочното предоставяне на западни средства за противовъздушна отбрана на Украйна ще бъде критичен елемент от способността на Украйна да изправи на крака своята отбранителна промишленост, което от своя страна ще намали зависимостта на Украйна от западната помощ и особено от помощта на САЩ за Украйна в дългосрочен план.
Украинският президент Володимир Зеленски неотдавна подчерта, че Украйна не може да смекчи липсата на достатъчно системи за противовъздушна отбрана и че само предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана, а именно системите Patriot, позволяват на Украйна да се защити от засилената ударна кампания на Русия.
ISW продължава да оценява, че няма да е необходимо САЩ да изпращат големи пакети за помощ в областта на сигурността на Украйна за неопределено време, ако Украйна може да разшири в достатъчна степен своя отбранителен промишлен капацитет, но предоставянето от Запада на системи за противовъздушна отбрана и ракети на Украйна е от решаващо значение за Украйна да защитава своите енергийни ресурси.
Руските въоръжени сили произвеждат и пускат на въоръжение нова дозвукова крилата ракета " въздух-земя" срещу Украйна, обозначена като Х-69, като част от продължаващите усилия за подобряване на ударните пакети и пробиване на влошената противовъздушна отбрана на Украйна.
На 11 април украинските медии съобщиха, че украински източници от правоохранителните органи са заявили, че руските сили са унищожили на 11 април Триполската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) в Киевска област с нови ракети Х-69, които според съобщенията руските сили са използвали в "изолирани случаи" през 2023 г. преди удара на 11 април.
Макар че руските запаси и производственият капацитет на тези ракети Х-69 не са ясни, малко вероятно е Русия да е в състояние да ги произвежда със значително по-голяма скорост или в по-голямо количество, отколкото другите си ракети местно производство.
Украинските сили все още разработват методи за противодействие на Х-69, но подчерта, че системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" вероятно ще могат да ги прихванат.
Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е попречила на група от Централна Азия да извърши терористична атака срещу руски военен обект в окупирана Украйна с помощта на Украйна, вероятно като част от усилията за създаване на информационни условия за представяне на всяка бъдеща украинска атака срещу законни руски военни обекти в окупирана Украйна като "терористични" атаки.
На 11 април ФСБ заяви, че е задържала шестима граждани на неуточнена централноазиатска държава за предполагаема подготовка на организирано от Украйна терористично нападение срещу руски военен обект в окупираната Донецка област.
ФСБ твърди, че нападателите са планирали да отидат в Турция и след това да се върнат в Украйна, след като извършат нападението - разказ, който вероятно се опитва да направи паралел с начина, по който нападателите от "Крокус Сити Хол" са пътували до Турция преди нападението на 22 март.
Русия рутинно определя украинските удари срещу легитимни руски военни цели в окупирана Украйна и в рамките на Русия като "терористични" атаки.
ФСБ също така твърди, че е предотвратила терористично нападение срещу синагога в Москва на 10 април и че ФСБ е убила един от предполагаемите терористи, родом от неуточнена централноазиатска държава, по време на престрелка.
На 7 март ФСБ заяви, че е попречила на членове на "Ислямска държава" (ИД) в Калужска област да извършат нападение срещу московска синагога.
13.04.2024, 08:30 часа
361 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha