МС: Няма непосредствена заплаха за България след атаката на Иран

МС: Няма непосредствена заплаха за България след атаката на Иран Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България след атаката на Иран срещу Израел. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.
Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. „Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви премиерът Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС, съобщават от правителството.
Часове по-рано българското министерство на външните работи обяви, че "България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност". България се обявява за максимална сдържаност и деескалация, посочват от МВнР.
По-рано от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона.
Заради ситуацията в Близкия изток два полета от София за Тел Авив са отменени, съобщиха от летището в София. Първият анулиран полет е този на Ел Ал, който трябваше да излети малко след полунощ, а вторият е на "Уизер", който бе насрочен за 6.00ч. Анулиран е и полетът за Хургада, който също трябваше да излети в 6:00 часа. 
14.04.2024, 09:44 часа
481 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha