Лекар: Обезболяващите влошават мигрената

Лекар: Обезболяващите влошават мигрената Обезболяващите лекарства влошават мигрената и не бива да се приемат от пациенти с такава диагноза - това съветва академик Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология. Около 10 процента от българите страдат от мигрена.
Едностранно главоболие за повече от 24 часа, повръщане, непоносимост към шум и светлина, са разпространените симптоми на мигрената. Диагнозата трябва да се постави от невролог, а лечението включва медикаменти, наречени "триптани", обясни академик Миланов.
"Това са особени медикаменти. Те не са обезболяващи, а действат на съвсем друг принцип. Те вече не са скъпия те са генерични медикаменти. В момента, в който започне пристъпът, пациентът трябва да изпие 1 таблетка. След 2 часа има право на още една таблетка и не повече"
От дружеството по неврология предлагат диагнозата "мигрена" да бъде добавена в списъка на заболяванията, за които Здравната каса плаща домашно лечение. За целта е нужна промяна в условията, при които дадена болест се включва в този списък. Сега там присъстват само заболявания, водещи до смърт.
14.04.2024, 12:56 часа
732 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha