Един от водещите китайски експерти: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

Един от водещите китайски експерти: Русия със сигурност ще загуби в Украйна Професор Фънг Юджун, един от водещите китайски експерти по руско-евразийските въпроси, заяви пред The Economist, че Русия със сигурност ще загуби войната в Украйна. Той е директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания на Университета Фудан в Шанхай.
По думите му тя едва ли ще приключи скоро и ще има дълбоко и трайно глобално въздействие. Няколко фактора обаче ще доведат до загубата на руския агресор. Първият е изключителното ниво на съпротива и национално единство, което демонстрират украинците.
На второ място, Украйна получава международна подкрепа, която се запазва, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на Киев. Третата причина е природата на съвременната война, която включва комбинация от индустриална мощ и разузнаване. Русия все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.
Последният фактор е информацията. Когато настъпи момент за вземането на решения, Владимир Путин е хванат в информационен пашкул, благодарение на това, че е на власт толкова дълго. Руският президент и неговият екип нямат достъп до точни разузнавателни данни. В системата, която управляват, липсва ефективен механизъм за коригиране на грешки. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни.
Имайки предвид тези фактори, Русия ще бъде принудена да се оттегли от всички окупирани украински територии, включително Крим. Китайският професор казва, че ядреният арсенал на Русия не е гаранция за успех. Той даде за пример САЩ и техните кампании във Виетнам, Корея и Афганистан.
Киев доказа, че Москва не е непобедима, така че прекратяване на огъня по „корейския“ сценарий е изключено. Войната се превърна в повратна точка за Владимир Путин, тъй като неговият режим е поставен в международна изолация. Политическият риск в Русия е много висок, а примери за това са бунтът на Пригожин и партизанските атаки в Белгород.
След войната Украйна ще има шанса да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще загуби влияние над своите бивши съветски републики, защото те виждат агресията на Путин там като заплаха за своя суверенитет и териториална цялост. Европа осъзна огромните заплахи за сигурността на континент и вече няма илюзии за Путинска Русия.
14.04.2024, 15:00 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha