Община Вършец организира кампания за безплатна кастрация и регистрация на домашни кучета

Община Вършец организира кампания за безплатна кастрация и регистрация на домашни кучета Във връзка с изпълнение изискванията на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Вършец, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните, община Вършец организира кампания за безплатна кастрация и регистрация на домашни /дворни/ кучета.
Целите на кампанията са:
- Ограничаване популацията на бездомните кучета на територията на общината;
- Повишаване здравословния статус на бездомните и домашните кучета;
- Кастрацията е здраве и грижа за Вашия любимец, а също така и акт на отговорност към всички нас.
- Манипулацията е бърза и безопасна.
- Кастрацията е предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с възрастта при некастрирани животни.
- Собствениците на кастрирани кучета се освобождават от задължението да заплащат годишна такса по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
 
Защо да кастрирам домашния си любимец? 
Няма да сте застрашени от налагане на глоба. На основание чл. 23, ал. 1, т. 5 от Наредба за регулиране на броя на бездомните кучета и котки и придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци на територията на община Вършец собственик, който не регистрира домашния си любимец в общината и не плати определената такса се наказва с глоба от 100 лв.;
Пестите данъци. Кастрираните кучета са освободени от данък, но не и от регистрация.
Кучето е по-здраво. При нормален начин на отглеждане кастрираното куче е по-здраво и живее по-дълго.
Всеки стопанин, който изяви желание домашният му любимец да бъде кастриран, е нужно да направи предварителна заявка на телефон 0878152246 или на съответния кмет или кметски наместник на населеното място.
 
Дейностите по кастрационната програма включват:
- транспорт;
- престой в стационар;
- кастриране;
- идентификация;
- ваксинация против бяс;
- обезпаразитяване срещу вътрешни и външни паразити;
От местната администрация благодарят предварително на всички, които ще доведат домашните си кучета за кастрация, като по този начин ще предотвратят тяхното нежелано размножаване и увеличаването на бездомни животни.
20.04.2024, 11:44 часа
449 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha