ГЕРБ и ДПС готвят разпродажба на държавни фирми по "втория начин"

ГЕРБ и ДПС готвят разпродажба на държавни фирми по "втория начин" ГЕРБ и ДПС за пореден път прокараха нагли законови поправки по "втория начин" - на тъмно, без обосновка, без мотиви, без оценка какво ще причинят.
Става дума за текстове, вкарани между първо и второ четене на промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които могат да засенчат колосалните безобразия със заменките отпреди десет и повече години.
Във вечерните часове на изнурителното петъчно заседание на парламента "заварката" ГЕРБ-ДПС гласува следното:
Държавни и общински предприятия да продават и заменят имоти без търг или конкурс, ако частна фирма, която се е сдобила със сертификат за инвеститор (клас А или Б), поиска.
Следващата законова поправка е още по-скандална - ако става дума за "приоритетен инвестиционен проект", имотите да могат да се продават или заменят по цена под пазарната (но не по-ниска от данъчната оценка).
Съпредседателят на Зелено Движение Тома Белев, бивш зам.-министър на околната среда, определи гласуваните текстове като "нова фаза на ограбването на България" и обясни какви са рисковете: 
"Снощи в 19,45 часа започна третата фаза на ограбването на България след масовата и касовата приватизация. След тях собствеността на държавата остана малко ( гори, енергетика, транспорт, води, пощи и няколко ключови инвестиции), концентрирана в стотина държавни предприятия. По предложение на ДПС и ГЕРБ със съдействието на БСП бяха приети промени, с които всеки инвеститор ще може да поиска и да придобие имоти и вещни права върху собственост на държавни предприятия без търг или конкурс по данъчна оценка. Публичните предприятия няма да се приватизират, но ще останат куха структура без собственост. Обзалагам се, че първи ще бъдат оглозгани "Мини Марица изток", "Напоителни системи", държавните горски предприятия", коментира Белев.
Дежавю
Задава се нова серия неизгодни за държавата сделки, при които на "наши хора" ще се продават или отдават активи на държавни и общински предприятия на "приятелски" цени.  Това вече го наблюдавахме с аферата "заменки" от времето на Тройната коалиция, когато се правеха неизгодни рокада на държавни гори с частни -  "златни" масиви край морето се заменяха с проскубани петна по чукари във вътрешността на страната при странни оценки. Заради тези неизгодни за държавата сделки ЕК започна разследване, а наказателната процедура е в Европейския съд. 
 
Отпор

 В петък в пленарната зала Татяна Султанова, депутат от ПП-ДБ и представител на "Зелено движение" призова скандалните промени изобщо да не се дискутират и гласуват, защото са внесени през задната врата - между първо и второ четене, без да са минали през обществено обсъждане и без да са придружени с оценка на въздействието.
Призивът на Султанова предизвика яростен изблик откъм ДПС. Аватарът на Пеевски Хамид Хамид обяви, че "зеленият октопод" е враг на прогреса и инвестициите. 
ГЕРБ и ДПС изобщо не се трогна от опасенията и си гласуваха законотворчеството, улеснени от отсъствието на част от народните представители на ПП и ДБ и от удобното напускане на депутатите от БСП, които излязоха от пленарната зала и не участваха в срамното гласуване.
"Надявам се президентът да наложи вето, но и това не е сигурно. Ако искате му пишете", призова Тома Белев в публикацията си във Фейсбук.
И бившият екоминистър Борислав Сандов призова тази сутрин президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за насърчаване на инвестициите.
20.04.2024, 15:21 часа
453 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha