Румен Радев: Кабинетът "Петков" ни остави без газ

Румен Радев: Кабинетът "Петков" ни остави без газ Президентът Румен Радев заяви, че договорът с турската компания "Боташ", сключен по времето на назначеното от него служебно правителство, е част от диверсификацията на България.
"Договорът с "Боташ" е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито ги има 5 в Турция с капацитет близо 30 милиарда кубически метра и пренос през мрежата на "Боташ". Но ето част от интересните въпроси - защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности, и не използва този капацитет, за да продава газ, най-сетне, България. Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели "Булгаргаз", да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти "Булгаргаз" се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита държавният глава, цитиран от БТА.
"Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът "Петков" ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ", каза Радев.
Той призова да се гледат цифрите.
"За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез "Боташ" да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?“, попита още държавният глава.
Според Румен Радев има две възможности за този договор. „Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред", смята президентът.
21.04.2024, 09:15 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha