Нововъведения в „Тролейбусен транспорт“-Враца, ето какво се променя

Нововъведения в „Тролейбусен транспорт“-Враца, ето какво се променя Нововъведения в наредбата за превоз на пътници в градския транспорт във Враца ще обсъди общинският съвет на предстоящото си заседание на 30 април. Те се отнасят до интегрирането на съвременни електронни процеси за издаване и използване на превозни документи. 
Необходимостта от промяната е следствие от изпълнението на проекта за модернизиране на градския транспорт в община Враца, по който бяха подменени всички тролеи и автобуси в града с екологични такива. В рамките на проекта е закупена централна система таксуване  и информиране на пътниците, бордови и контрольорски устройства, както и такива за първоначално издаване, зареждане и продажба на документи за пътуване, електронни и статични табла за спирките на градския транспорт и др.
Тя обаче все още не е въведена в експлоатация, като за да стане това е необходимо първо да бъде актуализирана действащата наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства, собственост на „Тролейбусен транспорт – Враца“, с цел уреждане на начините на издаване и зареждане на превозни документи, техните стойност и срок на валидност, както и преференциалните условия за ползването.
Въвеждането на интегрираната система в превозните средства на градския транспорт позволява използването нови видове билети, издавани на електронен носител. Резултатите, които се очаква да се постигнат след прилагането на наредбата са: повишаване на привлекателността на обществения транспорт, увеличаване на броя на пътниците в градския транспорт и намаляване на автомобилния трафик, повишаване на удобството на транспортните услуги и  подобряване на контрола върху приходите от превозни документи. Освен това пътниците ще имат избор при закупуването на превозни документи.
Сред основните нови положения в наредбата са:
- Опростяване на съществуващата тарифна политика чрез въвеждане на превозни документи на електронен носител, хартиен носител издадени чрез фискално устройство превозни документи, абонаментни карти, стимулирайки гражданите към използването на дългосрочни превозни документи като най- изгодния начин за пътуване с обществения градски транспорт на територията на община Враца.
- Регламентирани условия за закупуване и валидиране на превозен документ или карта за пътуване;
- Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД да бъде основен издател на превозни документи;
Пътник с редовен превозен документ има право да превозва в превозните средства на обществения градски транспорт:
•    Безплатен ръчен багаж, като сбора от трите измерения не надвишава 140 см. Багажът на пътника не трябва да представлява опасност за другите пътници, да не пречи на видимостта на водача на превозното средство и да не представлява заплаха за сигурността и безопасността на движение.
•    Личен багаж с по-големи размери от посочените в т. 1, което се установява с измервателен уред, след таксуване с допълнителен билет за еднократно пътуване (предварително закупен или закупен от водача) – за всяка единица личен багаж по отделно. За всяка единица багаж, подлежаща на таксуване, но нетаксувана, пътникът закупува билет за нередовен пътник.
•    Безплатно детска количка с дете или количка с лице с увреждания. Количките без дете или без лице с увреждания в тях се таксуват с допълнителен билет за еднократно пътуване, издаван от водача, закупен и валидиран при качване в превозното средство.
•    Безплатно, без да са поставени в клетка, полицейски кучета, кучета-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи на незрящи хора, след представяне на ветеринарномедицински паспорт на кучето и карта, удостоверяваща статута му.
•    Безплатно домашен любимец, поставен в клетка с размери до разрешените за безопасен превоз на ръчен багаж по т. 1, при условие, че не създава опасност от причиняване на травма, увреждане и не представлява заплаха за останалите пътници или водача, като не се поставя на седалките на превозното средство.
Багажът на пътника обаче не трябва да представлява опасност за другите пътници, да пречи на видимостта на водача на превозното средство, да представлява заплаха за сигурността. Пътникът носи отговорност за превозвания от него багаж, домашен любимец или спортни пособия, както и за хигиената във връзка с превоза им.
Цената на билета за еднократно пътуване, закупен от каса, ще се запази, а тези, закупени от шофьора, ще бъдат увеличени, става ясно още от докладната в общинския съвет.
Още две точки в дневния ред на местния парламент са свързани с промени в наредбата за превоз на пътници. Първата касае ръчния багаж. Пътник с редовен билет може да превозва безплатно чанта с размери до 60/40/40 см.  След множество сигнали от граждани станало ясно, че  тази разпоредба  се тълкува противоречиво от гражданите и проверяващите, поради използването на пазарски чанти, монтирани към съоръжение за носене с колеца и дръжка, каквито не са съществували на пазара когато е приета наредбата. И макар текстът изрично да посочва, че се измерва само чантата, контрольорите мерят и колелцата. Така след изменението текстът гласи: „Пътник с редовен превозен документ има право да превозва безплатно ръчен багаж с размери на чантата, без съоръжението за превоз и носене – тип пазарска количка, в сантиметри до 60/40/40. Багаж с по-големи размери от посочените се таксува за всеки отделен пакет с билет за еднократно пътуване (предварително закупен или закупен от водача).“
В друга точка пък сенаторите ще гласуват да дадат безвъзмездно на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД новоизградените на територията на града спирки, с цел ползването им по предназначение от дружеството. За нуждите на ползвателите на масовия градски транспорт са подменени 35 спиркови навеса. По проекта за модернизация ще бъде въведена в експлоатация система за информиране на пътниците. На спирките в града се предвижда поставяне на 15 динамични и 150 статични табла за информиране на пътниците.
 
23.04.2024, 08:40 часа
8476 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha