Байдън намекна, че чичо му бил изяден от канибали, премиерът на Папуа Нова Гвинея се обиди

Байдън намекна, че чичо му бил изяден от канибали, премиерът на Папуа Нова Гвинея се обиди Премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе обвини американския президент Джо Байдън в презрително отношение към южнотихоокеанската страна заради подмятането му, че чичо му е бил изяден от канибали по време на Втората световна война.
Американският държавен глава говори пред военния мемориал в Пенсилвания миналата седмица за чичо си - лейтенант Амбоуз Финеган-младши, който е бил летец от армейския въздушен корпус. Байдън каза, че самолетът му е бил свален над Папуа Нова Гвинея, която станала арена на тежки боеве. "Тялото му така и не е намерено, защото някога наистина е имало много канибали в тази част на Нова Гвинея“, каза Байдън, посочвайки основния остров на страната.
В свое изявление Марапе заяви, че президентът „изглежда намеква, че чичо му е изяден от канибали“. "Забележките може да са се изплъзнали неволно от устата му, но моята страна не заслужава да ѝ бъде лепен такъв етикет", категоричен беше премиерът на Папуа Нова Гвинея. „Втората световна война не беше дело на моя народ. Той беше ненужно въвлечен в конфликт“, добави Марапе.
Американското посолство в Порт Морсби - столицата на Папуа Нова Гвинея, засега не е коментирало думите на Байдън, нито изявлението на Марапе. Твърденията на американския държавен глава, че самолетът на Финеган е бил свален, не се потвърждават от военните. Според доклад на Пентагона чичото на Байдън е бил пътник в транспортен самолет „Дъглас А-10 Хавок“, който се разбил в океана, след като и двата му двигателя отказали на 14 май 1944 г.
23.04.2024, 13:30 часа
275 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha