Община Берковица ще даде литературната награда "Йордан Радичков" за 5-и път

Община Берковица ще даде литературната награда "Йордан Радичков" за 5-и път Община Берковица обяви 5-ото издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков".
Тя е учредена на 20 декември 2019 г. с решение на общинския съвет. Конкурсът се организира от общината и е с участието на Министерството на културата.
По статут конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври и са съпроводени с културна програма.
В конкурса могат да участват всички български автори (без възрастови ограничения), издали сборник с разкази през 2023-2024 г. (месец юли). Допускат се само български автори с една книга – сборник с разкази, не се разглеждат преиздадени стари сборници или сборници със събрано или избрано. Жанрови отклонения от разказа не се оценяват, като изключение се допускат новели. Изпратените книги не се връщат – те се предоставят на библиотека „Йордан Радичков“ – Берковица.
Желаещите автори или издателства да участват в конкурса следва да изпратят 5 книги (сборник с разкази), кратка творческа биография на хартиен носител, телефон и имейл за контакт с автора на адрес: гр. Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“ в срок до 31 юли.
Носителят на НЛН „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. 
В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.
Две седмици преди награждаването журито обявява кратък списък с номинираните автори и сборници (до 10 книги). Отличените писатели сe канят на церемонията по награждаването.
По преценка на журито могат да бъдат дадени допълнителни, специални или съпътстващи награди.
Лауреатът получава парична премия в размер на 1500 лева, диплом от община Берковица и статуетка, изработена от скулптора Емил Попов. Втората награда е картина на местен художник и диплом, а третата - пълен комплект събрани съчинения в 12 тома, побиращ в себе си цялото литературно творчество на Йордан Радичков и диплом.
23.04.2024, 16:54 часа
188 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha