Новина в развитие: Спипаните за разкопана църква в Берковско вандали търсели старинни монети /снимки+видео/

Новина в развитие: Спипаните за разкопана църква в Берковско вандали търсели старинни монети /снимки+видео/ Вандалите, които са спипани за разкопаването на църква в Берковско, най-вероятно са били иманяри, съобщи bTV. Предполага се, че те са търсили старинни монети и предмети, но полицията се съмнява да са намерили нещо. 
Припомняме, че случаят е от 21 април. Тогава бил получен сигнал, че е повредена вътрешността на нефункционираща църква в село Лесковец. Извадени били прилежащи към пода камъни на стъпалата на входа и направени изкопи в земята. В пода на олтара и прилежащата му стена също били открити изкопи.

Разкопаха изоставена църква в Монтанско, полицията спипа извършителите

Замесени са седем човека, които са установени от полицията. Шестима от тях са задържани – те са от Берковица и Вършец. Другият е от съседното село Боровци – той е криминално проявен и осъждан. Седмият е успял да напусне страната непосредствено след вандализма.
По думите на кметския наместник Лиляна Иванова от църквата всичко е изнесено и тя се съмнява вандалите да са открили това, което търсят.
„Някои неща са откраднати. Това не е първо посегателство. Преди време дори се водиха дела. Ние няма да се откажем. Ще искаме дарения и ще направим всичко възможно да си оправим храма“, каза тя.
Отец Тодор каза, че по негово мнение извършителите не са открили нищо.
„В храмовете се съдържат по-скоро свещени за нас неща. Това е Божият дом. Имаме кръстове, съдове за свещена вода. Преди известно време падна покрива на храма и тогава се намериха средства за направата на покрива“, допълни той.
Най-възрастният жител на селото Йорданка Трендафилова каза, че дори не помни откога църквата не работи.
„Аз съм кръстена в тази църква, венчавана съм. Сега никъде не можем да запалим свещ“, допълни още възрастната жена.

24.04.2024, 11:31 часа
1445 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha