34 партии и коалиции ще се състезават на вота 2 в 1

34 партии и коалиции ще се състезават на вота 2 в 1 23 партии и 11 коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите избори на 9 юни - за Народно събрание и Европейски парламент. Това показват решенията на комисията, с които регистрира претендентите за вота. От тези формации обаче 5 партии и 3 коалиции са били регистрирани без да е приключила проверката на подписките с имена на поддръжници, които са подали, така че съществува вероятност окончателният списък на участниците да се промени.
ГЕРБ ще участва в съюз с традиционния си партньор СДС. Коалицията ПП-ДБ е намаляла до четири партии - "Продължаваме промяната", ДСБ, "Да България" и "Волт", след като доскорошните им съюзници от "Зелено движение" и "Средна европейска класа" напуснаха дясното обединение. БСП ще се яви на изборите заедно с "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". ДПС, "Възраждане" и ИТН ще участват самостоятелно, както правят винаги.
Има доста любопитни формации в изборното състезание. Например, коалицията "Граждански блок", водена от бившия главен прокурор Иван Гешев. За първи път човек, който е оглавявал държавното обвинение, навлиза директно в политиката. Неговият блок включва "Партията на българските жени" (бивш мандатоносител на кабинета "Сакскобургготски" - бел.а.) и БДС "Радикали" (основана навремето от бившия СДС-кадър Евгений Бакърджиев).
В политиката се втурва и бизнесменът Васил Божков, който остава под домашен арест след завръщането си от Дубай. В създадената от него коалиция "Център" влязоха партия "Свобода" и "Българска земеделска партия".
Лявото пространство силно се раздроби. Левият общински съветник Ваня Григорова, която стигна до балотаж на изборите за кмет в София, сега се събра с бившата социалистка Мая Манолова в коалицията "Солидарна България". И двете доскоро бяха в един лагер с обединението "Левицата", включващо партии като АБВ на Георги Първанов и "Движение 21" на Татяна Дончева, но левите политици очевидно са се скарали помежду си. Всички те ще се съревновават с БСП за левите гласове.
На изборите ще участва и алтернативно дясно обединение, което ще конкурира ПП-ДБ. Това е "Синя България", включило партиите КОД, НДСВ, ДБГ, "Консервативна България" и др.
Само един е независимият кандидат на вота - Емил Костадинов Атанасов, който беше издигнат от инициативен комитет като претендент за Европейския парламент.
25.04.2024, 11:36 часа
302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha