Реакциите на политиците след отстраняването на Желязков

Реакциите на политиците след отстраняването на Желязков Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото  Народно събрание. 129 народни представители гласуваха "за", а 103 бяха против.
„Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който неведнъж наруши правилата на това Народно събрание”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.
Според него Желязков е нарушавал правилата, когато е изпълнявал "повелята на Делян Пеевски и Бойко Борисов".
"Това, което искаме да кажем чисто политически, е много ясно съобщение: господин Пеевски и господин Борисов не притежават тази държава. Ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, ще трябва да се отърве от зависимостта си от господин Пеевски. Правилата и институциите, които трябва да работят в държавата, не трябва да бъдат подвластни на нито един човек. Сигурен съм, че в случая Росен Желязков, ако действаше по собствена воля, тези нарушения, които днес прочетохме от трибуната, нямаше да бъдат изпълнени", посочи Петков.
„Важно е да се каже, че България ще бъде законова и институционална държава и никой няма да е над закона. Ако ГЕРБ продължава да бъде подвластна на господин Пеевски, резултатите ще бъдат като днешния”, добави той.
Смисълът на исканото отстраняване на председателя на парламента е ясен: той многократно нарушаваше правилника в полза на партията, която представлява. Не беше осъществена и ротацията на председателите. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.
25.04.2024, 12:26 часа
525 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha