Възможна е лека разлика в цените на горивата по празниците

Възможна е лека разлика в цените на горивата по празниците Конфликтът в Близкия изток очаквано се отрази на пазара на горивата. След атаките между Израел и Иран цената на петрола отбеляза скок.
Петър Стаменов решава да се прибере от чужбина и да започне собствен бизнес с камион. Зарежда го често. "Аз съм с това камионче вече няколко месеца и е адски трудно. Харчи 20 на 100, в същото време хората нямат пари, и аз возя на някакви минимални цени... ако утре се счупи камиончето, не знам какво ще правя", споделя той.
Разказва, че най-големият му страх е цените да не скочат или да настигнат тези в Гърция и Румъния. "Последният път бяха  2.50, 2.60 нещо такова. Сега е 2.70, 2.75. 20 стотинки, когато човек работи с това ежедневно", обясни той.
"Не очаквам драстични промени в цените на горивата, въпреки че ситуацията на международните пазари е динамична, напрежението между Израел и Иран натиска цените нагоре и това е нещо, което не можем да контролираме и да предвидим напълно", посочи Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
Предвижда се плато на цените. "Ако не стане наистина нещо около Червено море, имам предвид нещо по-страшно, мисля че така ще бъдат следващите няколко месеца", заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.
Няма причина цените в България да стигнат тези на съседите ни, дори и след приемането на еврото. "Знаете, че в различните държави цените са различни, но е свързано с различните ставки на акцизите и ДДС. В Гърция са едни от най-високите", отбеляза Владимиров.
В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките. Хаджидимитров предположи, че може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу. 
28.04.2024, 15:36 часа
480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha