СРП за фалшификациите на Лена и Кирил: Установени са даннни за документни престъпления

СРП за фалшификациите на Лена и Кирил: Установени са даннни за документни престъпления В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. Това заявява днес Софийски районна прокуратура (СРП) по скандала с фалшифираните от Лена Бириславова подписи на членове на сдружение "Корал" с цел Кирил Петков да стане служебен министър.
Във връзка с множество запитвания от медии по повод подаден сигнал от А.Р. (бел.ред. Атанас Русев), председател на Управителния съвет на Сдружение „Да запазим Корал“, в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Софийски районна прокуратура (СРП) уточнява следното:
На 11.08.2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (бел.ред. Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К.П. (бел.ред. Кирил Петков) от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М.Д. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г. 
В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“.
В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк.
По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления. 
СРП ще информира обществеността за хода на досъдебното производство.

Скандалът с фалшификациите
Като адвокат дясната ръка на Кирил Петков - Лена Бориславова, е фалшифицирала документи, за да излезе той от Управителния съвет на неправителствената организация "Да запазим Корал" - изискване по закона за администрацията. Става въпрос за 2021 г., когато днешният съпредседател на "Продължаваме промяната" бе назначен за служебен министър на икономиката.
Атанас Русев, шефът на сдружение "Да запазим Корал", и журналиситът от "Биволъ" Асен Йорданов от ефира на бТВ обвиниха освен Лена Бориславова, а бившия прредседател на Народното събрание, сега заместник - Никола Минчев, в документна измама и фалшифициране на подписи. И дори цитираха номера на принтера, на който това е било извършено, според тях.
Както стана ясно, действието се развива през 2021 г., но сега, три години по-късно, вече са намесени и ДАНС, и прокуратурата.
"Кирил Петков е бил "освободен" от длъжността си на управител в сдружението за защита на Корал, но с цената на фалшифицирано пълномощно, фалшиви документи, протоколи и подписи на другите членове от сдружението. Неистинските документи са били входирани в Агенцията по вписванията не от друг, а персонално от адвокат Лена Бориславова, с нейния квалифициран електронен подпис (КЕП)" - твърди "Биволъ".
Според статията "на 13-и май в 1:39 часа след полунощ, Лена Бориславова си изготвя фалшиво пълномощно с което може да се разпорежда напълно с гражданското сдружение "Да запазим Корал" и подписва това пълномощно с фалшив подпис на председателя на сдружението Атанас Русев. Подписът на пълномощното не е саморъчно положен, а е изкопиран 1:1 от официални документи на сдружението, в случая спесимен на подписа на управителя на сдружението."
Русев потвърди тази сутрин по бТВ, че не е полагал подпис.
Същата нощ е изготвен и протокол от Общо събрание на дружеството на 6 май 2021 г., с една единствена точка в дневния ред - освобождаването на Кирил Петков от Управителния съвет на сдружението. На негово място в УС влиза Мартин Драгулев, който наследява целия бизнес на Петков, но е непознат за НПО-то, четем още. В протокола също фигурират подписи - на Русев и Драгулев, като Русев отново отрича да е подписвал собственоръчно.
Следва протокол, относно разлепване на покана за свикване на Общо събрание с дата 21.04.2021 г., подписан от Кирил Петков. И там има подпис на Атанас Русев, според "Биволъ" и самия него - копиран за трети път от стар документ.
Последно: фигурира и декларация според закона за юридическите лица за истинността на гореописаните документи от името на Атанас Русев.
"На нея също е поставен фалшифицираният подпис на Атанас Русев. Документът е с дата 13.05.2021 г. съставен в 1:41 часа през нощта. Две минути след съставянето на фалшивото пълномощно на Лена Бориславова.
Фалшифицираният подпис на Атанас Русев е един и същ и в двата документа и си личи, че е сканиран, а не саморъчно положен. Дори си личи квадратчето, с което софтуерно е отрязан само подписът", пише сайтът, като публикува документите.
Принтер с номер...
Тази сутрин "Биволъ" излезе с още една публикация по темата: "Никола Минчев и Лена Бориславова - съставители на фалшиви документии за Корал".
В ефир Йорданов цитира и точния номер на цветния принтер "Коника", като твърди, че с такъв разполага кантората, в която двамата юристи от ПП са работили преди да влязат в политиката - "на петия етаж".
"Същата машина е заснета, т.е. и оръдието на труда е засечено."
Русев отрича да е говорил с Петков за излизането му от УС преди три години, нито някога да е разговарял с Бориславова (в случая тя е била адвокат), но пък за него тя е извадила фалшиво пълномощно да се разпорежда със сдружението. Не е имало и общо събрание по това време (имало такова година по-късно и то за промяна на управителния съвет).
"Всички тези документи са изфабрикувании", заяви Русев.
29.04.2024, 14:32 часа
690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha