Зарибиха язовир "Огоста" с близо 10 000 малки рибки

Зарибиха язовир "Огоста" с близо 10 000 малки рибки Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир "Огоста" до Монтана. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури  и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на ловно-рибарското дружество и от Кирил Рапонски - собственик на рибно стопанство в язовира.  
„Всяка година в периода на забрана за риболов извършваме тази дейност, за да дадем възможност на малките рибки да оцелеят като се адаптират по-добре“, заяви  Ростислав Василев – началник сектор „Рибарство и контрол в ИАРА – Монтана. Той обясни, че в язовир "Огоста" има много висока популация на сом, бяла риба, щука и други хищни риби, затова е по-добре да се увеличи биоразнообразието с по-миролюбивни видове като шаран и бял амур.
„Зарибяваме редовно и по-малки селски язовири в община Монтана и областта, заяви Валери Спасов – служител на ИАРА и общински съветник. 
Кметът Златко Живков благодари на инициаторите за това, че се грижат и възстановяват рибното богатство на язовира и целогодишно го пазят от бракониери. 
 
30.04.2024, 16:54 часа
2098 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha