Данъкът за берачи на гъби и трюфели остава

Данъкът за берачи на гъби и трюфели остава На второ четене в пленарна зала депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и ДПС той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, ДПС и ИТН), но 102 гласуваха против (ПП-ДБ, „Възраждане“ и „БСП за България“).
Според депутата от „Възраждане“ Даниел Петров предложените мерки за отмяна на т.нар. алтернативен данък, са антисоциални в сравнение със сегашния режим и създават риск за злоупотреби. Той отбеляза, че промените биха накарали берачите на гъби да работят на тъмно и даде пример медийна публикация от 2022 г. за данъчни измами чрез фиктивни берачи на трюфели.
Бившият министър на финансите Асен Василев, понастоящем депутат от ПП-ДБ, обясни, че алтернативният данък е въведен след четиримесечни разговори с берачи на гъби и трюфели и фирми, които се занимават с изкупуване и износ. Той допълни, че приетото с гласуването на държавния бюджет за 2024 г. законодателство включва пенсионно и здравно осигуряване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и така 50 хил. души „излизат на светло“.
„От една страна, се запазват данъчните постъпления, от друга страна – имаме 50 хил. души, които са осигурени – здравно и пенсионно“, каза Василев.
Ако се върне старият режим на данъчно облагане, едни фирми ще минат пак на тъмно, за да бъдат изнудвани, вместо да излязат на светло и да си плащат данъците – прогнозира Василев.
По-рано днес пред сградата на Партийния дом, където заседава парламентът, се проведе протест на организациите на берачите на гъби против предлаганите промени с призив да се запази т. нар. „алтернативен данък“.
30.04.2024, 16:45 часа
1599 2
Коментари

Абе Асен

01.05.2024, 19:52 часа
да не е оня Асан , дето гепи де що види и влачи НС ? Щот тъй ми се чини , мадър льо....

Асен да не лъже, както винаги!

30.04.2024, 23:13 часа
Защото едно е говорено,а друго се направи, направи си на него каквото му е кеф! Ама то пари за остров трябват да се купи. Отделно измислената федерацика с която са говорили не представлява бранша, а няколко човека в нея с лични интереси от това.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha