Завръща ли се пандемията? Два нови щама на COVID-19 убиха над 100 души за седмица

Завръща ли се пандемията? Два нови щама на COVID-19 убиха над 100 души за седмица Завръща ли се ужасът, причинен от COVID-19, се питат хиляди хора по света след новината, че два нови щама на смъртоносната болест се разпространяват по Земното кълбо. Въпросните щамове са получили наименованието FliRT.
Здравните власти в Обединеното кралство бият тревога, че се наблюдава шокиращо увеличение от 15,7% на случаите на COVID-19 през последните седмици,
с 12% увеличение на смъртните случаи до 109 средно седмично към 19 април.
И въпреки че не е потвърдено от британските здравни служители кой е текущият доминиращ щам, медицински специалисти по целия свят започват да виждат нарастване на щама FliRT. 
В Съединените щати FliRT KP 2 покрива около 25% от текущите активни случаи, докато KP.1.1 представлява 7,5% от положителните случаи. В отговор говорител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ отправи предупредителен сигнал и каза: „Вирусите постоянно се променят чрез мутация и понякога тези мутации водят до нов вариант на вируса.
Някои промени и мутации позволяват на вируса да се разпространява по-лесно или го правят устойчив на лечения или ваксини. Докато вирусът се разпространява, той може да се промени и да стане по-трудно да бъде спрян“.
Д-р Ерик Топол, изпълнителен вицепрезидент на Scripps Research, който е запознат с щамовете, твърди, че те ще бъдат отговорни за „голям скок“ в случаите. Въпреки непрекъснато развиващия се вирус, който все още витае повече от четири години след начало на пандемията, симптомите остават до голяма степен същите. А те са:
Грипоподобни симптоми, болки в тялото, загуба на обоняние и вкус, възпалено гърло, хрема, повръщане, диария, треска, кашлица, задух, умора.
07.05.2024, 16:45 часа
1833 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha