Потоп и градушка удариха Плевен, щетите са големи /снимки+видео/

Потоп и градушка удариха Плевен, щетите са големи /снимки+видео/ Мощна гръмотевична буря и порой връхлетяха Плевен в сряда вечерта. За 40 минути в града се е изсипал обилен дъжд и градушка с размер на лешник. Хора са били блокирани в колите си заради покачилото се ниво на водата. 



„Към момента нямаме получени сигнали и не работим по отводняване на помещения. От вчера сме отреагирали на 25 произшествия. Основните бяха евакуиране на хора от наводнени автомобили и извеждането им от наводнени участъци“, каза Станислав Атанасов, началник на пожарната в Плевен.
Сигналите са били подадени на кризисния телефон в общината. Те са били предадени на противопожарната служба и е реагирано своевременно. Към този момент няма бедстващи хора.
„Сформирах целия кризисен щаб още преди да започне бурята. Ситуацията не е бедствена, не обявих частично бедствено положение, защото реагирахме своевременно. Над 200 ракети са изпратени да разбиват облаците над града. До 3 ч. през нощта съм обикалял плевенските села, няма никъде проблеми. Няма жертви, няма бедстващи“, каза областният управител на Плевен Николай Абрашев.



Мощната буря е наводнила жилища, приземни етажи, мазета, както и обществени сгради, сред които тази на Областната администрация. Имало е много паднали дървета, а улиците са приличали на реки. 
„По данни на метеорологичната служба са паднали 38 литра на квадратен метър за 40 минути. Всички квартали са засегнати, центърът също е засегнат сериозно, тъй като той се пада в ниската част на града и всичката вода от кварталите се оттича в центъра и нивото на водата беше около 40 см на улиците”, разказа кметът на града Валентин Христов.
Късно снощи властите са отводнили сградата на Областната администрация. По думите на кмета проблемът на Плевен от години е канализационната система, която е стара и амортизирана и това е причината шахтите да не могат да поемат количеството вода. 
Вследствие на дъждовете и градушките е имало и пожар, предизвикан от мълния. Някои части на града са останали без ток, но за кратко. 



След проливните дъждове тази сутрин в Плевен започва почистване. По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Днес ще бъде  въведена реорганизация на движението им.
09.05.2024, 09:27 часа
662 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha