АДФИ потвърди нарушения за 2.8 млрд. лв. в "Автомагистрали"

АДФИ потвърди нарушения за 2.8 млрд. лв. в "Автомагистрали" Доклад на Агенция за държавна финансова инспекция потвърди нарушения при прилагането на Закона за обществените поръчки от държавната компания "Автомагистрали", съобщи "Капитал". Подобни констатации в миналото бяха направени и в одит на Сметната палата.
Според проверката на финансовата инспекция над 2.8 млрд. лв. публични средства са разпределяни към подизпълнители без провеждането на процедури. Проверката обхваща строителството на "Хемус" и пътя Видин - Ботевград, пътна поддръжка и укрепване на свлачища. Те е за периода от 2018 г. до юли 2023 г. Схемата "Автомагистрали" работеше в продължение на години при управлението на ГЕРБ, като в основата ѝ беше т. нар. инхаус възлагане.
Инспекцията на АДФИ бе възложена от бившия финансов министър Асен Василев и е започнала през септември 2023 г. Докладът с резултатите от нея обаче беше готов в средата на януари тази година, но не беше обявен публично заради известния проблем с потъването на докладите, когато те се предадат на прокуратурата. В случая документът е поискан от "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация, а прокуратурата е одобрила разгласяването. 
В началото на март, малко преди да напусне поста като министър на регионалното развитие, Андрей Цеков освободи цялото ръководство на държавната "Автомагистрали", като посочи за причина именно приключилата инспекция, припомни "Капитал".
За разглеждания период Агенция пътна инфраструктура е сключила 4 договора за "инхаус" с "Автомагистрали" за изграждане на АМ "Хемус", укрепителни дейности на републиканската пътна мрежа и модернизация на пътя "Видин - Ботевград" и пътна поддръжка на обща стойност 4.9 млрд. лв. с ДДС.
По всички договори "Автомагистрали" е получила и плащания в размер на 2.8 млрд. лв. публични средства, които обаче държавната фирма е разпределила по 321 договора с трети лица, без да провежда процедура за това, съгласно изискванията на ЗОП. Според доклада всички договори са сключени в противоречие с разпоредбите на ЗОП.
10.05.2024, 10:27 часа
205 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha