Анализ: Всеки десети работещ е беден

Анализ: Всеки десети работещ е беден Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива, пише Pariteni. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга.
Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да забърза положителните тенденции.
Това се показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика и коментиран пред БНР-Радио София от икономиста Адриан Николов.
През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1,3259 млн. лица, или 20.6% от населението на страната.
"Промените са много динамични. По-добре е да поизчакаме поне още 1-2 години. Тогава ще знаем всъщност дали става дума да трайно намаление на бедността  или пък напротив, става дума за някаква временна корекция и ще се върнем към предишната тенденция на леко увеличение", отбеляза Николов.
Според него през последните няколко години у нас се прилага правилен подход с обвързване на социалните помощи с линията на бедност и въвеждане на подоходен критерии и по-прецизно таргетиране на пази подкрепа.
Въпреки лекото свиване, неравенството в България остава далеч от европейските цели.
10.05.2024, 10:45 часа
300 1
Коментари

А всеки

11.05.2024, 20:18 часа
беден бачка , та се скъсва , даже и на по няколко места , щото дереджето ни е ухайно в клозета ЕС . И защото дечицата требе да ги храниш в човките до 30 и..години , а те и не мислят да бачкат "милите". Ама скоро ще ровят в празните кофи ! Чакайте !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha