Преди старта на сезона: Работната ръка в Гърция не достига

Преди старта на сезона: Работната ръка в Гърция не достига Летният туристически сезон в Гърция започва постепенно да се открива, а с това на лице излезе и съществен проблем - много свободни работни места. Въпреки нагласите да са за един добър и успешен туристически сезон, свободните места за работа са над 80 хиляди, пише гръцкия вестник "Катимерини".
 Аларма бие и общогръцката федерация на работещите в сферата на ресторантьорството и туризма (POEET), която сподели, че с всяка следваща година броят на свободните места през летните месеци се увеличава.
Държавната служба по заетостта се стреми да покрие част от този недостиг чрез новата платформа "Jobmatch”. Търсят се решение и дори се обмисля наемане на работници от трети страни, но това доведе до напрежение и негативни коментари. Някои сектори от туризма дори казаха, че са готови на стачки и по време на летния сезон.
Тази година незаетите позиции се изчисляват на около 80 000, като 53 000 от тях са в сектора на хотелиерството, а 30 000 – в този на ресторантьорството, предаде БТА. Дори с прехвърлянето на планираните 11 000 работници от трети държави, свободните работни места няма да бъдат запълнени, нито пък ще могат да бъдат гарантирани необходимите умения, коментира вестникът.
Статистиката показа, че през изминалата година над 30 милиона туристи са избрали Гърция за своята почивка. Приходите от туризъм са нараснали с над 16%.
10.05.2024, 12:27 часа
155 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha