Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат върнати в България до един месец. В момента те се намират в криптата на католическата църква "Св. Августин" в родния му град Кобург (Германия), където той умира през 1948 г. Тогава е невъзможно тялото му да бъде пренесено и положено в България, предвид края на монархическото управление в България, което бе заменено от комунистическия режим.
След 10 ноември 1989 г. бяха създадени няколко инициативни комитети с цел да върнат тленните останки на цар Фердинанд I, но техните усилия не се увенчаха с успех.
Едва сега това е възможно. След пренасянето им в България, останките на бившия монарх ще бъдат положени в семейната крипта на любимия му дворец "Врана".
Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самото пренасяне.
Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена независимостта на страната ни, като след този ден е обявен за цар. Управлява страната ни до абдикирането му на 3 октомври 1918 година в полза на неговия син - цар Борис III. Тогава напуска и България. Фердинанд I е на престола в продължение на 31 години и така се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.
11.05.2024, 15:07 часа
283 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha