Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила Президентът Румен Радев се е отказал да налага вето върху промените в Закона за хазарта.
Приетият закон ще бъде обнародван утре, 14 май, в Държавен вестник, става ясно от публикация на интернет страницата на изданието. Това означава, че почти пълната забрана на хазартната реклама във всички видове медии влиза в сила на 17 май.
Преди седмица Радев допусна, че може да наложи вето заради прибързаното гласуване на поредните важни законови промени. Той обясни, че експертите в институцията правят анализ на текстовете, въз основа на който той ще вземе решението си. Сега се разбира, че явно анализът се е оказал в подкрепа на придвижването на закона, който бе приет с невиждано единодушие от парламента - 198 гласа "за", без нито един "против" или "въздържал се".
За прилагането на повечето законови текстове не бе даден никакъв отлагателен период, което значи, че те ще влязат в сила три дни след обнародването.
С това рекламата на хазарт във всякаква форма се забранява във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и интернет страници. За забраната от 6-7 години насам настояват огромна част от българските граждани, медийни експерти, организации за защита на децата, психолози, групи на хазартно зависими и др.
Според закона реклама на хазартни игри е "разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на хазартни игри или търговска марка на организатор на хазартни игри, както и фирма или търговска марка на организатор на хазартни игри върху продукти и стоки."
Единственото изключение за хазартна реклама в медиите е за държавното предприятие "Български спортен тотализатор", тъй като за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си, тотото задължително разпределя печалбата си за спорт и култура.
Допуска се само външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца.
Незаконната реклама на хазарт ще се констатира от Съвета за електронни медии. От своя страна той ще предава случаите на Националната агенция за приходите, която ще води административно-наказателното производство и ще налага предвидените санкции.
Сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за премахване на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на Националната агенция за приходите, потвърдена от съда.
Другата важна забрана – за съществуването на игрални зали с автомати в населени места под 10 000 души (с изключение на курортите и селищата около ГКПП), пък ще влезе в действие след три години. Причината за отлагането е държавата да не плаща солени обезщетения заради провалени инвестиции. 
Здравното и финансовото министерство пък в следващите месеци ще трябва да напишат наредба за ограничаване на рисковото поведение при онлайн залагания. Ще бъде въведен максимален престой в даден сайт, максимален размер на загубите за определен период, както и максимален обем на залозите за определени игри. Въпросните ограничения ще бъдат по-сериозни за младите хора до 24-годишна възраст. 
С промените в закона настъпва и сериозен обрат по отношение на доброволния регистър на хазартно зависимите. В момента лице, вписано в него, не може да бъде заличено от регистъра по-рано от две години след вписването. С измененията обаче това ще може да се случва още след изтичането на първия месец, което според запознати с хазартната зависимост обезсмисля мярката – една от малкото работещи срещу проблема. 
Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, включително на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.
 
14.05.2024, 12:34 часа
335 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha