Над 1 000 000 българи нито учат, нито работят

Над 1 000 000 българи нито учат, нито работят Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще", предаде БНР.
Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град.
Неактивните лица на пазара на труда са огромен неизползван работен потенциал, подчерта на форума изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той допълни, че предстои създаването на регистър за неактивните.
"Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост.
Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето", коментира Вълов.
Той каза още, че 56% от активираните от Агенцията след това намират мястото си на пазара на труда.
Сред новите мерки, които се прилагат, са така наречените клубове за активиране - места, извън рамките на административното обслужване.
"И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни - хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси", отбеляза Смилен Вълов.
16.05.2024, 12:43 часа
394 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha