Обмислят промени за обезщетенията при пенсиониране на държавните служители

Обмислят промени за обезщетенията при пенсиониране на държавните служители Българската банка за развитие може да бъде ключов финансов и пазарен инструмент в подкрепа на политиките на държавата. Също така да работи за преодоляване на регионалните дисбаланси. Новата стратегия на банката ще се опита да уплътни именно тези две фундаментални цели, заложени в Закона за ББР, заедно с подкрепата на малкия и среден бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.
Министър Карадимов подчерта, че предишната стратегия на банката е изтекла през декември 2023 г., а по закон Министерският съвет трябва да приеме новата за тригодишния период 2024-2026 г. „В работната група участват седем ключови министерства, синдикати, работодатели, общини и експерти. Следващата седмица е последното заседание и предстои внасянето ѝ в Министерския съвет“, заяви Карадимов. Той подчерта, че Българската банка за развитие е добре капитализирана и в отлично финансово състояние.
По думите на министъра в новата стратегия на банката ще бъде заложено тя да може да подпомага държавата с пазарни механизми в социалната сфера, здравеопазването, енергетиката, транспортната и комуникационна свързаност, инфраструктурни проекти. Той даде за пример болниците, чиито дългове ББР може да рефинансира, както и възможността да се кредитират работещите в бюджетната сфера преди пенсиониране.
„Банката обмисля вариант да намери механизъм при пълно взаимодействие със съответните държавни структури за отпускане на безлихвени или нисколихвени за крайните получатели кредити. Така те ще могат да използват авансово обезщетението си при пенсиониране, което ще послужи като обезпечение по заемите, които ББР ще отпуска“, каза министър Карадимов и уточни, че разработката на подобна идея е дълъг и внимателен процес, който е редно да се реализира от редовно правителство.
18.05.2024, 15:02 часа
719 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha