Украински морски дрон ''целуна'' руския миночистач Ковровец и го прати на дъното на Черно море

Украински морски дрон ''целуна'' руския миночистач Ковровец и го прати на дъното на Черно море Украинските отбранителни сили са поразили руския морски миночистач "Ковровец", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.
Подробностите за унищожаването на плавателен съд от Черноморския флот на РФ все още не са известни.
Ковровец е миночистач, създаден по проект 266М. Предназначен е за тралене на кораби и плавателни съдове, разузнавателно и контролно тралене, прокарване на фарватери в минни полета и участие в миночистене в далечни зони от базите си.
По-рано Руската федерация използваше "Ковровец" за изпълнение на мисии в Атлантическия океан и Персийския залив. Впоследствие той е преместен в Севастопол. Освен това корабът е изпълнявал задачи в Средиземно море.
През нощта на 6 май специалните сили на Главното управление на разузнаването в Киев (ГУР) нанесоха удар по руски моторен катер близо до залива Узкая във временно окупирания Крим. Той беше извършен с морски дрон Magura V5.
Като цяло надводните дронове Magura V5 на ведомството на генерал Кирило Буданов са нанесли щети на руския Черноморски флот на стойност над 500 млн. долара.
Руският Черноморски флот окончателно загуби "функционалната си активност" в резултат на неуспешната война на Кремъл срещу Украйна, заяви наскоро министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс.
19.05.2024, 15:59 часа
530 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha