Духови оркестри от България, Румъния и Турция ще свирят на фестивал в Монтана

Духови оркестри от България, Румъния и Турция ще свирят на фестивал в Монтана Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев 2024“ ще се проведат в Монтана от 31 май до 2 юни, съобщи Нели Василева от Община Монтана.
Във фестивала ще участват 18 духови оркестъра от България, Румъния и Турция. В продължение на три вечери те ще дефилират с музика по улиците на Монтана и ще изнасят концерти на централния площад „Жеравица“. Ако времето е дъждовно, концертите ще бъдат в сградата на драматичния театър в Монтана.
На 31 май програмата ще открие Представителният гвардейски духов оркестър към българската Национална гвардейска част. В първата фестивална вечер ще свири обновеният Общински духов оркестър – Търговище. Ще се изявят любимите на публиката младежки оркестри с мажоретки от Троян и Велинград, каза Василева. За първи път на фестивалната сцена ще стъпи Градския духов оркестър от Бурса – Турция. Атрактивен финал ще постави честването на 15-годишнината на брас бенд “Vivo Монтана“.
На 1 юни своята програма ще представят Общински духов оркестър – Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата „Искър“ – София, Общински духов оркестър – Ботевград, както и дебютантите във фестивала Първи ученически гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове „Еуфория“ към Средно училище „Иван Вазов” – Плевен и Оркестър Mezzo Forte Soul Music от град Отопени – Румъния. 
На 2 юни програмата ще започне с участието на Духов оркестър при Народно читалище "Развитие - 1869" – Враца. Професионалните оркестри ще са представени от Духов оркестър при Общински комплекс "Дворец на културата" – Перник. Две атрактивни формации - Младежки духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, ще приковат вниманието на публиката с интересната си програма. Като добри домакини музикантите от Духов оркестър „Дико Илиев“ към читалище "Разум - 1883" и Мажоретен състав към Общински младежки дом - Монтана, ще дадат предимство на гостите. Местните формации ще закрият фестивала.
Събитието се организира от Община Монтана и се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, уточни Василева.
Празниците на духовите оркестри са посветени на живелия в Монтана композитор и автор на Дунавското хоро Дико Илиев. Те се провеждат веднъж на две години в областния град и събират стотици музиканти от различни страни. В програмата е включено и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на композитора, монтирана на стената на блока, в който той е живял.
22.05.2024, 13:52 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha